UHLJEBISTAN

Petir je cijeli život uhljebljena. Ima golemu ušteđevinu i luksuzan stan

Foto: FaH

MARIJANA PETIR, aktualna zastupnica u saboru ima, kako smo istražili, malo više od 6400 dana radnog staža, odnosno 17.5 godina, od čega je svega oko 700 dana, odnosno oko dvije godine, provela u realnom sektoru.

>> Otkrivamo: Petir iskeširala gotovo 3 milijuna kuna za luksuzni stan u centru Zagreba

U realnom sektoru Petir je tako bila zaposlena u Maksima Komunikacijama, koju je osnovao Ivan Račan. Tu se zadržala četiri mjeseca. Bila je zaposlenica i Ekonerga tri mjeseca, a najviše se zadržala u tvrtki Presscut, gdje je bila zaposlena godinu i pol dana kao voditeljica projekata.

Uz dnevnu uštedu od stotinjak eura do štednje od 700 tisuća eura 

Ostalih 15 godina bilo je vezano uz poslove koji se plaćaju iz proračuna od hrvatskog sabora, Europarlamenta, ministarstva i županije. U 17.5 godina takve karijere Petir je došla do štednje od oko 700 tisuća eura, a odnedavno je vlasnica stana u jednoj od najskupljih novogradnji u Zagrebu.

Jednostavna računica kaže da je Petir do štednje od 700 tisuća eura mogla doći tako da je u 17.5 godina radnog staža dnevno štedjela malo više od 100 eura, odnosno oko 3000 eura mjesečno. Svakako se najveći dio njene štednje odnosi na petoljetno razdoblje dok je bila u Europarlamentu, a gdje je imala osnovnu mjesečnu neto plaću od oko 4500 eura, no tu treba dodati i druge dodatke poput 300 eura dnevnica. 

No, krenimo redom. 

Radna karijera Petir započela je 2000. kada je bila glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša u vladi Ivice Račana. Petir je prvo bila vježbenica, a potom i stručna suradnica. Prije toga bila je poznata tek kao aktivistkinja ekološke udruge koja se bori protiv širenja GMO-a.

Plaću joj u privatnoj tvrtki isplaćivao Račan

Dvije godine kasnije, 2002. godine, ulazi u sabor, gdje je bila sve do 2003. godine i podupirala vladu SDP-ovog Ivice Račana nakon odlaska HSLS-a.

Nakon iskustva u saboru bila je zaposlenica Maksima Komunikacija, koju je osnovao Ivan Račan, a svoje komunikacijske vještine koristila je i za vrijeme kampanje Stjepana Mesića, kojem je bila glasnogovornica 2005. godine te je isti posao obnašala i u HSS-u. 

U ožujku 2005. godine zaposlila se u tvrtki Ekonerg, pravnoj sljednici Instituta za elektroprivredu, a koja je postala privatna tvrtka 1992. godine, procesom privatizacije kojim su svi zaposleni postali udjelničari tvrtke. Petir se ondje zadržala svega 3 mjeseca. 

Bila je i zamjenica Lovrić Merzel 

Iz te tvrtke odlazi kao zamjenica županice Sisačko-moslavačke županije. Bila je tri godine zamjenica Marine Lovrić Merzel. S te pozicije otići se u sabor u siječnju 2008. godine, gdje ostaje sve do prosinca 2011. godine.

>> Lovrić Merzel osuđena na 7 godina zatvora, plakala na sudu. U zatvoru je

Dvije godine kasnije odlazi u tvrtku Presscut, gdje je bila voditeljica projekata. Ondje se zadržala godinu i pol dana, nakon čega 2014. godine odlazi u Europski parlament, gdje je bila sve do 2019. godine. Nakon karijere europarlamentarke opet odlazi u sabor. 

U rujnu 2020. godine prvi put se spominje njena imovina u negativnom kontekstu. Naime, tada je prijavila štednju od 5.2 milijuna kuna, a Petir je štednju raspodijelila u kune i eure pa tako ima 811.975 kuna i 590.000 eura. 

Valja naglasiti da je Petir u Europskom parlamentu mjesečno zarađivala 8700 eura bruto, a nakon svih davanja i poreza, ostajalo joj je oko 4500 eura. Uz plaću, eurozastupnici imaju pravo i na dnevnice koje iznose oko 300 eura. U sabor je došla na neto plaću od 17.510 kuna. 

Tvrdi da je sve pošteno zaradila

Njena imovina ponovno je ušla u fokus zanimanja hrvatske javnosti prije dva dana, kada je gostovala kod voditelja Aleksandra Stankovića. Voditelj Stanković je prvotno rekao da njena ušteđevina iznosi 800.000 eura. 

>> Objavljena imovinska kartica Marijane Petir

Petir je na to odmahnula glavom, nakon čega se Stanković ispravio i rekao da je riječ o iznosu od 700.000 eura. Petir je rekla da novcem koji zaradi upravlja kako želi te da podatke o imovini uredno dostavlja Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

"Ja sam svoju imovinsku karticu i novu dostavila, ja to redovito dostavljam Povjerenstvu za sukob interesa, svi su podaci transparentni. Kad će oni objaviti nove kartice, pretpostavljam da su zatrpani jer je rok 31.1., ali moja kartica je dostavljena", rekla je Petir tijekom gostovanja. 

Prešutjela stan

Jučer smo otkrili kako je Petir u tom gostovanju prešutjela kako je kupila stan u novogradnji. Radi se o projektu izgradnje naselja tvrtke VMD pod nazivom Park Kneževa. Navodno je to trenutno jedna od najskupljih adresa u Zagrebu, a cijena koja se trenutno spominje kreće se od oko 5 do 7 tisuća eura za kvadrat stana.

Petir je svoj stan od 77.56 kvadrata s garažom od 23 kvadrata platila oko 2.9 milijuna kuna.    

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.