FOTO Pozvao inspekciju u KBC Split, odmah dobio bolju njegu za bolesnog oca i ispravan krevet

Foto: Privatni album

MARIJO DUIŠIN iz Kaštela šokirao se odnosom liječnika i osoblja KBC Split prema njegovom teško bolesnom ocu te je o svemu obavijestio ministra Daria Nakića, a u KBC Split pozvao inspekciju Ministarstva zdravlja. U vrlo oštro intoniranom zahtjevu za inspekcijski nadzor, Duišin je naveo što ga je sve zasmetalo. Inspekciju je pozvao na Kliniku za neurologiju, i to, kako je naveo, zbog grubog nemara, zanemarivanja prava pacijenata i ugroze zdravlja i života pacijenata na odjelu.

"Ostavili su mi oca s temperaturom devet sati na hodniku i promaji"

"Otac mi je dovezen na hitni prijem Pulmologije prošli petak u 10 sati ujutro sa sumnjom na upalu pluća i moždani udar. Nakon pregleda u 14 sati prebačen je na Hitni neurološki prijem gdje je u 19 sati primljen u Jedinicu intenzivne skrbi nakon devet sati čekanja u nesvjesnom stanju pod visokom temperaturom i groznicom na hodniku prijema izložen hladnom propuhu sa pedesetak pacijenata koji su čekali pregled", navodi Duišin. 

"Tražio sam ispravan krevet, a sestre su mi rekle da je pola kreveta neispravno"

Neugodno se iznenadio što preko vikenda u vrijeme posjeta nije bilo liječnika da mu da potrebne informacije o zdravstvenom stanju njegovog oca. Zvao je i telefonom pa mu je rečeno da je praznik, da nema liječnika i da će informacije saznati u ponedjeljak.

U ponedjeljak novi šok.

"Oca sam zatekao u sobi u vrlo lošem stanju. Trpio je užasne bolove i gušio se u sekretu iz pluća. Bio je na tehnički neispravnom krevetu, koji se nije mogao podignuti, zbog čega je moj otac, koji je 15 godina sa oduzetom desnom stranom tijela, ukočenošću vrata i nemogućnosti komunikacije zbog posljedica moždanog udara trpio nezamislive bolove jer je gornjom polovicom tijela visio u zraku. To je nekompetentno osoblje protumačilo kao psihički poremećaj i po listi vidim da su ga nakrcavali lijekom Haldol. Tražio sam ispravan krevet, na što su mi sestre odgovorile da znaju da je neispravan i da je na Odjelu pola kreveta neispravno te da su one nadležne upozoravale na to. Tražio sam da pozovu dežurnog liječnika. Uskoro su se javili članovi obitelji drugih pacijenata sa sličnim problemima. Sestre su im odgovarale da nema jastuka, deka, da su upozoravale nadležne i da su nemoćne", priča Duišin.

Zadatak za inspekciju: Zašto se nemoćni pacijenti namjerno bacaju na neispravne krevete?

Nakon nekog vremena pojavio se dežurni liječnik koji mu je rekao da nije odgovoran za tehnički neispravan krevet i da to nije njegov problem.

"Kazao sam mu da je život mog oca u opasnosti jer se može ugušiti tijekom noći, na što mi je liječnik odgovorio da se obratim šefu klinike. Ponovno sam zahtijevao da on kao dežurni liječnik zatraži ispravan krevet sa drugog odjela, na što je on odgovorio da ne može i otišao. Da bih riješio problem, uspio sam podložiti ormarić pod rub kreveta da bude bar u vodoravnom položaju. U sobi nijedan krevet nije tehnički ispravan", navodi Duišin.

Od ministra Daria Nakića tražio je da istraži kaznenu odgovornost dežurnog liječnika i osoblja na Odjelu, zbog čega se nepokretni pacijenti, koji nemaju mogućnost komunikacije, namjerno bacaju na tehnički neispravne krevete gdje im zbog položaja prijeti upala pluća i trpe nezamislive bolove pa ih onda tove antipsihoticima.

U utorak  druga priča: U sobi novi kreveti, nalazi dostupni...

Duišin je najavio da će podnijeti prijavu DORH-u i policiji ako se ne riješi problem sa smještajem njegovog oca pa smo ga nazvali jučer da provjerimo je li se što promijenilo nakon što je zatražio inspekcijski nadzor.

"Nećete vjerovati. Samo što crveni tapet nisu prostrli. Sve je potpuno drugačije. U sobi su svi novi kreveti, otac je uspravljen. Liječnici su dostupni, nalazi pretrage su odmah bili dostupni. To je pravi VIP tretman u odnosu na ono što je bilo ranije. Tako je trebalo biti od samog početka i takav standard usluge bi trebao biti normalan, a ne da se zove inspekcija i ministar pa se onda svi rastrče i počnu raditi svoj posao. Nevjerojatno je da u bolnici nemaju jastuke, plahte", kazao nam je Duišin.

Šefica Neurologije: Tretman je bio odličan

Pokušali smo nešto o ovom slučaju doznati od odgovornih u KBC-u Splitu.

"Tretman je bio odličan", samo je kratko kazala šefica Neurologije dr. Marina Titlić. Za više informacija uputila nas je Upravu KBC-a. Pokušali smo čuti komentar ravnatelja dr. Ive Jurića, no nije bio dostupan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.