Pitali smo Anku Slonjšak kojih joj je pet omiljenih knjiga

Foto: Privatni arhiv/Index

ANKA SLONJŠAK rođena je 1973. u Düsseldorfu u Njemačkoj. 

U Zagrebu je 1998. diplomirala na Ekonomskom fakultetu te je godinama radila kao savjetnica za računovodstvene poslove u privatnoj tvrtki. 2008. je u saboru jednoglasno izabrana za prvu pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom.

Ovo je njenih pet omiljenih knjiga.

Povijest jedne duše - autobiografski rukopisi svete Terezije od Djeteta Isusa naučiteljice Crkve

Iza Biblije, Povijest jedne duše je najčitanija knjiga u svijetu. Knjiga je izdana 2011. godine na hrvatskom jeziku, od tada se nalazi u mojoj zbirci knjiga koje preporučujem. Knjiga o ljubavi, duhovnosti, vjeri, poniznosti… Ulazak u faze života od djetinjstva do smrti svete Terezije.

Možeš ako misliš da možeš - Norman Vincent Peale

U vrijeme kada sam tražila smisao nastavka života nakon prometne nesreće, posezala sam za nizom knjiga koje bi me osnažile i imale neku rečenicu ili životnu priču, a da mi budu nadahnuće… U to vrijeme 1993., od jednog dragog prijatelja preporučena mi je knjiga Možeš ako misliš da možeš. Autor, Norman Vincent Peale, jedan je od najpoznatijih pisaca knjiga samopomoći čija su djela prevedena i dostupna na hrvatskom jeziku. Nakon te knjige, u to vrijeme traženja smisla života, pročitala sam gotovo sve njegove knjige i mnoge rečenice iz njih su mi i danas vrlo svježe i korisne.

Grička vještica - Marija Jurić Zagorka

Dok sam po preporuci čitala ciklus romana Grička vještica u mlađim danima, jedna od najpoznatijih Zagrepčanki oduševila me nizom detalja o Zagrebu i okolici. Ciklus romana koji su prožeti ljubavnom pričom, avanturom i poviješću Zagreba i okolice. Danas, nakon tridesetak godina od čitanja tih romana, uvijek kada prođem Gornjim gradom, po ulicama poput Krvavog mosta i drugdje, sjetim se nekih dijelova te mi je drago preporučiti svima da pročitaju njezina djela poput Gordane ili Kći Lotrščaka, a i iz povijesti drugih dijelova Hrvatske, poput Kneza slavonske ravni…

Prijatelju, kako si? - Ljubica Uvodić Vranić

Jedna od najdražih psihologinja Ljubica Uvodić Vranić u proteklom razdoblju napisala je niz knjiga koje me opuštaju, podsjećaju što je važno, a što manje važno, što znači biti strpljiv… Jedan od takvih naslova, lako čitljiv i koristan, izdan je 2011. godine.

Alkemičar - Paulo Coelho

Knjiga koja se čita u jednom dahu i kada je uzmeš u ruke, ne puštaš je dok ne pročitaš. Paulo Coelho mi je također jedan od dražih pisaca. Pročitala sam većinu njegovih knjiga, a Alkemičar je jedna od njih. Preporučujem ju jer oduševljava čitatelja i poziva ga da pogleda u sebe, jednostavna je, prepuna poruka i ispunjena mirom. 


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.