Pitali smo Branka Kolarića kojih mu je pet omiljenih knjiga

BRANKO Kolarić rođen je 1973. godine u Zagrebu, gdje je 1998. diplomirao na Medicinskom fakultetu, na kojem je kasnije i doktorirao.

Kolarić je specijalist epidemiologije i redoviti profesor epidemiologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Član je SDP-a.

U pandemiji koronavirusa postao je poznat u široj javnosti, a ovo je njegovih pet omiljenih knjiga.

Štefica Cvek u raljama života - Dubravka Ugrešić

Kratki roman gđe. Ugrešić je lagan i zabavan, a na temelju njega snimljen je i meni jedan od najdražih domaćih filmova, koji sam gledao nebrojeno puta, s apsolutno nenadmašnom Mirom Furlan. Fantastično poigravanje žanrovima u romanu koji inteligentno ironizira klišeje muško-ženskih odnosa. Mora da je Bridget Jones nastala prema našoj Štefici Cvek!

Životinjska farma - George Orwell

Vlastodršci nekadašnjih socijalističkih država mrzili su Orwella misleći da ismijava njihov način vladavine pa ga nerado (Jugoslavija) objavljivali ili čak onemogućavali objavljivanje njegovih djela (značajan broj istočnoeuropskih država). No, Životinjska farma danas dobiva sasvim drugi kontekst - preslikajte sve situacije iz ovog remek-djela na našu pretvorbu i privatizaciju, na post-socijalistički podivljali kapitalizam, na ekstremno desne pokrete koji bujaju Europom, na Ameriku u vrijeme Trumpa… Obrazac je isti, a roman ga savršeno detektira.

Predviđanja - 30 velikih umova o budućnosti

Ljudska želja da pogledamo u budućnost stara je koliko i ljudska vrsta. Iako naslovom odaje dojam da su znanstvenici zaigrali tarot, ova je knjiga - izvorno objavljena prije više od 20 godina - i danas odličan podsjetnik na neka ograničenja tehnologije i znanosti. Sian Griffiths, urednica knjige, savršeno je odabrala sugovornike/autore, koji su u svojim kratkim esejima i svatko iz svoga ugla detektirali politički, kulturni i znanstveni razvoj svijeta. Na trenutke knjiga se može učiniti kao popis lijepih želja, neka vrsta suvremene utopije sa znanstvenim korijenima. Ali, postoji li živo ljudsko biće bez vizija i iluzija? 

Genius Belabored: Childbed Fever and the Tragic Life of Ignaz Semmelweis - Theodore G. Obenchain

Meni najdraži lik u povijesti epidemiologije, mađarski liječnik iz 19. stoljeća Ignaz Philipp Semmelweis "izumio" je pranje ruku kao mjeru sprječavanja zaraznih bolesti. Preporuka o pranju ruku prije pregleda rodilja naišla je na žestok otpor liječničkih krugova te je Semmelweis praktički izgnan. Tzv. Semmelweisov refleks je metafora za ljudsko ponašanje - odbijanje novog znanja koje se suprotstavlja postojećim normama, vjerovanjima ili paradigmama. Uz to, ova je biografija prepuna slikovitih prikaza bolnica 19. stoljeća.

Trilogija Mračni Island (Snježno sljepilo, Zamračenje, Napuklina) - Ragnar Jonasson

Ako je trilogija Millennium Stiega Larssona bila okidač nakon kojeg je svjetska publika masovno otkrila skandinavske krimiće i dobila sasvim novu sliku švedskog društva, onda je Jonassonova trilogija idealno štivo za nastavak u istom stilu, ovaj put na Islandu. Način na koji su portretirani likovi, odnosi i cjelokupna atmosfera podsjeća na najbolje filmove Ingmara Bergmana, samo s ponešto uvrnutijim likovima i značajno više kriminala. Odlično štivo za sve koji bar na trenutak požele binge-watching zamijeniti binge-readingom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.