Plenković: Bilo bi dobro da je Petir ušla u HDZ, dijelimo iste vrijednosti

Screenshot: HRT

PREMIJER Andrej Plenković večeras je u Dnevniku HRT-a dao prvi intervju nakon izbornog debakla njegovog HDZ-a. 

Plenković je govorio o nizu tema, a između ostalog se još jednom osvrnuo na loš rezultat na izborima. 

Plenković: HDZ je pobijedio, ali očito smo negdje pogriješili

"HDZ je još jednom pobijedio na EU izborima. Ostvarili smo 4 mandata, no činjenica je da smo računali na 5 mandata. Imali smo najkvalitetniju listu, kandidati su pokazali koliko su kompetentni i da najbolje vladaju materijom. Došlo je do disprezije glasova i 5. mandat smo izgubili za nekoliko tisuća glasova. Naložili smo županijskim organizacijama da naprave temeljne analize da utvrdimo gdje smo pogriješili, a očito je da negdje jesmo", rekao je Plenković.

Ponovno se usprotivio tezi da na listi nije bilo dovoljno konzervativnih kandidata za HDZ-ovo biračko tijelo. 

"Bilo bi dobro da je Petir ušla u HDZ i da smo išli skupa, dijelimo iste vrijednosti"

"Na listi je bilo jako puno konzervativnih političara po svojim vrijednostima i načelima. Što se tiče Petir, surađivali smo u EU parlamentu, bilo bi dobro da smo išli skupa, ali da je postala članica HDZ-a. Čini mi se da bi to bilo ispravno. Dijelimo iste vrijednosti, HDZ je velika stranka i bilo je mjesta za nju", rekao je. 

Ponovno je komentirao i temu koju je nametnuo u kampanji, a riječ je o vraćanju Dana državnosti 30. svibnja. No čini se kako nakon izbora pomalo reterira kada je riječ o tom pitanju.

O promjeni datuma Dana državnosti

"O tome sam govorio više puta. Jedna emotivna privrženost je za taj inicijalni datum, Dan državnosti. U tom pogledu razgovarat ćemo s partnerima i vidjeti koje su mogućnosti za to", kazao je Plenković. 

Komentirao je i pregovore za najvažnije funkcije u EU, za što je imenovan pregovaračem u ime Europske pučke stranke. 

"Jučerašnji sastanak je služio da rezimiramo. U Europi je izlaznost nešto veća nego ranije. I kod nas je skočila za 5% i to je dobar trend", rekao je premijer. 

Pregovaranje o ključnim pozicijama u EU

Osvrnuo se na nesuglasice oko novog predsjednika Europske komisije.

"O imenovanjima na čelo EU tijela namjera je da se u procesu dijaloga koji će voditi Tusk dogovori između naših šestorice da pomognemo taj proces, bilo bi dobro da bude okončan do kraja lipnja", rekao je Plenković.

Spinraza za sve

Danas je najavljeno da bi lijek Spinrazu trebala dobiti sva djeca, a Plenković je upitan hoće li biti dovoljno novca za to.

"Vlada je cijelo vrijeme bila konzistentna - da se određeni lijek prepiše malenim pacijentima, mora biti odluka struke. Odluka je sada donesena. Činimo sve. Za spinalno-mišićnu atrofiju uključili smo i drugog proizvođača. Na tom tragu ćemo nastaviti. Odluke će donositi HZZO, a mi na političkoj razini", rekao je Plenković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.