Plenković i Milanović u Okučanima, položili vijence poginulima u Bljesku

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja "Kristalne kocke vedrine", državni vrh, predstavnici braniteljskih udruga i obitelji u Okučanima odali su u ponedjeljak počast poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.

Bljesak je bila jedna od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu, a u toj je operaciji za manje od 32 sata, oko 7200 vojnika i policajaca oslobodilo oko 500 četvornih kilometara okupiranih područja. Uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb - Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji, a nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

U Bljesku je poginuo ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski vojnik i policajac, dok je njih 162 ranjeno. U spomen na njihovu žrtvu u Okučanima je podignuto spomen-obilježje “Kristalne kocke vedrine”, a svaka od ukupno 51 kocke simbolizira branitelje koji su žrtvovali živote za slobodu Hrvatske.

Na spomen obilježje prvi vijenac položilo je izaslanstvo obitelji hrvatskih branitelja poginulih u Bljesku i umrlih od posljedica ranjavanja, ratni zapovjednici postrojbi koje su sudjelovali u Bljesku te predstavnici udruga iz Domovinskog rata, potom državni vrh te izaslanstvo općina, gradova i županija.

Po polaganju vijenaca intonirana je hrvatska himna koju je izvela Klapa Sv. Mihovil MUP-a, uslijedilo je čitanje imena poginulih te minuta šutnje, a potom su Okučane preletjeli MIG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Nakon čitanja povjesnice o VRO Bljesak uslijedit će i molitva za poginule hrvatske branitelje. Program obilježavanja 28. obljetnice te vojno-redarstvene operacije održava se u organizaciji Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva hrvatskih branitelja.

Svečanosti u Okučanima, među ostalima, nazoče brojni članovi vlade, saborski zastupnici, predstavnici braniteljskih udruga i drugi. 

Misa nakon polaganja vijenaca

U Milanovićevom izaslanstvu su bili načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Zapovjedništva za potporu general-pukovnik Mladen Fuzul, načelnik Obavještajne uprave Glavnog stožera brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Zapovjedno operativnog središta Glavnog stožera OSRH brigadni general Ivan Turkalj, načelnik Stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadir Marinko Galović, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadir Ivan Miloš. 

U izaslanstvu su bili i predsjednikov savjetnik za obranu Ivica Olujić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, pobočnik Predsjednika Republike brigadir Vlado Čulina i časnik za operativnu potporu Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika brigadir Ivica Kranjčević, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike.

Nakon polaganja vijenaca kod spomen obilježja "Kristalna kocka vedrine", pročitana su imena branitelja poginulih u VRO „Bljesak“, njih 51, te povjesnica VRO „Bljesak“.

Molitvu za sve poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.