Pravi Sanaderov nasljednik: Plenković koaliciju okupio u Baltazaru

Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

PREDSTAVNIKE opozicije je zvao na kavu, odbili su ga, koalicijske partnere je pozvao na ručak i odazvali su mu se. Predsjednik HDZ-a i ponovni premijer Andrej Plenković tako je i ne samo simbolički nego i spremnošću da potroši nešto novca, kao da je njegov, pokazao koliko do koga drži.

>> VIDEO Plenković dao izjavu nakon sastanka nove većine u restoranu: Znam sastav vlade

Ime dobio po biblijskom mudracu

Plenković je danas koalicijske partnere okupio na ručku u zagrebačkom restoranu Baltazar. Za one koji ne znaju nije riječ o restoranu nazvanom po profesoru koji je mislio i mislio pa konačno smislio nego je ime dobio, kako je i red na Kaptolu, po biblijskom mudracu Baltazaru. Da Baltazar ne bi bio usamljen, odmah do njega se nalaze i riblji restoran Gašpar te vinski bar Melkior.

Za političare koji vole tradiciju

U Baltazaru se, shvatili ste i sami, jede meso - izvrsna je roštiljska ponuda. No kako ovo nije gastronomska rubrika, nećemo o mesini koja je danas poslužena Plenkoviću i partnerima nego o političkom značaju restorana. Samo ćemo reći da se u Baltazaru služi kvalitetna, ali neambiciozna hrana te da je interijer primjeren konzervativnim političarima koji se vole pozivati na zemlju, narod i tradiciju - crveno-bijeli stolnjaci i ukrasi iz ambara i štala.

Sanaderov rezervni ured

U Baltazaru je, naime, političke dogovore često održavao jedan od Plenkovićevih prethodnika - Ivo Sanader. Nekadašnji predsjednik HDZ-a ostat će zapamćen po svojoj strasti prema restoranskoj kuhinji i neopreznosti pod nadzornim kamerama restorana. Ipak, Sanader nije nastradao zbog Baltazara nego zbog jednog drugog restorana u koji nakon objave snimke Sanadera i Hernadija više nitko nije želio zaći pa je propao.

Posljednji ručak Jadranke Kosor i njenog mentora

U Baltazaru se odvio i posljednji zabilježeni ručak Ive Sanadera i njegove usiljenim aplauzom izabrane nasljednice Jadranke Kosor i vjerojatno taj obrok ni jednome od njih nije ostao u baš lijepom sjećanju jer je ljubav mentora i nasljednice brzo pukla. Baltazar je i tada i danas svjedok činjenice da šefovi HDZ-a, ali ne samo oni, dolaze i prolaze, a restorani ostaju.

Dogovor HDZ-a i HNS-a

Plenkoviću ovo nije prvi put da vladu formira u Baltazaru. Navodno je baš tamo s Ivanom Vrdoljakom dogovorio transfer HNS-a iz opozicije u vladajuću većinu. U Baltazaru je prije nekoliko mjeseci izbio požar koji je progutao kuhinju i skladište, ali vlasnik ga je obnovio i sada ponovno može ugostiti šefa HDZ-a i njegove partnere. 

Restoranska koalicija

Restorani su i inače omiljeno mjesto političara za javno pokazivanje moći i sloge među partnerima. Teški razgovori se ne vode nad tanjurima govedske juhe ili žvačući pljeskavicu. Zoran Milanović je, tako, svoju koaliciju stvorio u kastavskom restoranu Kukuriku po kojem je i dobila ime iako su se stranački marketinški magovi žestoko opirali tom imenu. No novinari su im dali ime i - ono je ostalo. Milanović je, pak, kad je postao premijer, stolovao u restoranu Tač koji je nešto diskretniji i udaljeniji od centra pa time i od znatiželjnih očiju.

Tuđman volio gablece kod Pere

I dok su se i Plenković, i Milanović i Sanader, poznati po ljubavi prema finim restoranima, u mandatima borili s na brzinu složenim viškom kilograma, Franjo Tuđman je više volio domaću kuhinju. U svojim disidentskim godinama zalazio je Kod Pere, odnosno u restoran Pere Miladina koji se službeno nekada zvao Izletište pri Schlosserovim stubama, ali ga tako osim možda u policijskim i doušničkim dosjeima valjda nitko nije zvao. Češće se moglo čuti da se ide Kod Pere ustaše. Miladin nije bio ustaša, ali su restoran pa i on nadimak dobili jer je bio omiljeno okupljalište proljećara i ostalih koji su zglajzali od 1968. do 1972.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.