Plenković mladim HDZ-ovcima: Budite angažirani na društvenim mrežama, stižu izbori

Foto: Pixsell/Jurica Galoic

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u danas, na XVII. Općem Saboru Mladeži HDZ-a, da će digitalizacija hrvatske države i društva, a posebice gospodarstva biti jedan od temeljnih ciljeva za ovo desetljeće kako bi uhvatili korak sa četvrtom industrijskom revolucijom.

"Digitalna tranzicija je jedini mogući put da ulovimo korak s četvrtom industrijskom revolucijom i da uopće možemo pratiti što radi umjetna inteligencija i kako ju regulirati", rekao je Plenković sudionicima skupa.

Ocijenio je da su tehnološki giganti toliko brzi da međunarodne i regionalne organizacije, kao i države i vlade, "kaskaju" za tehnološkim napretkom. "Prvo se nešto pojavi,a onda to reguliramo. To je realnost", istaknuo je premijer Plenković.

Poručio je mladima da prilagodba tako munjevitom tehnološkom razvoju ima utjecaj na njih i njihov izbor zanimanja, fakulteta i pozicioniranja na tržištu rada.

Demografska revitalizacije strukturalni problem

Jedan od ciljeva u idućim godinama bit će i demografska revitalizacija Hrvatske jer je to, upozorio je, strukturni problem i hrvatskog naroda i društva. Stoga će, najavio je premijer, krajem tjedna u javno savjetovanje biti upućena Strategiju demografske revitalizacije Hrvatske. 

Osvrnuo se i na važnost zelene tranzicije, kazavši da su klimatske promjene, globalno zagrijavanje, energetska tranzicija i postupno napuštanje fosilnih goriva najvažnija tema mladih u Europi i svijetu.

"Tu upravo vi trebate dati impuls vladi i stranci za formuliranje takvih politika", poručio je mladima HDZ-a.

Kao cilj naveo je i dalje ulagati u obrazovanje kako bi mladi od predškolske dobi do fakulteta stekli opća i posebna znanja i vještine i da bi velika ulaganja u to područje imalo smisla kada izađu na naše ili globalno tržište rada.

Poziv Mladeži HDZ-a da u superizbornoj godini budu angažirani i više "vidljivi" 

Predsjednik HDZ-a pozvao je članove Mladeži HDZ-a, kojih ima oko 20.000, da u idućoj, superizbornoj godini budu maksimalno angažirani te puno više nego što su sada budu "vidljivi" na društvenim mrežama.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je mladim članovima HDZ-a da, ako se žele baviti politikom, moraju biti spremni na političku "borbu i fajt" i to prihvatiti kao način života. Poručio im je kako je politika ispred svega rad za javno dobro i tu ne mogu biti neodgovorni, već za to moraju imati potrebna znanja.

"Aktualni oblik politike - prvoloptaški aktivizam"

Smatra kako se danas suočavamo s oblikom politike koji je nazvao "prvoloptaškim aktivizmom" u kojem se građanima pokušava pokazati da je sve moguće brzo i odmah. "To jednostavno nije istina", istaknuo je Jandroković.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman rekao je kako je HDZ u zagrebačkoj Gradskoj skupštini na "prvoj crti obrane od populističke i aktivističke" trenutne gradske vlasti koja si je, ističe, čak i "umislila da može preuzeti odgovornost za vođenje Republike Hrvatske".

Upozorio je i kako oporba na nacionalnoj razini pokušava ući u politički prostor koristeći se "praznim pričanjima, lažima i iskrivljavanjem istine".

Na  XVII. Općem Saboru Mladeži HDZ-a, nakon ponovnog izbora Maksimilijana Šimraka za predsjednika Mladeži HDZ-a i užeg vodstva, izabrani su i članovi Nacionalnog i Nadzornog odbora.