Plenković najavio rekonstrukciju vlade. Koga biste vi izbacili?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

JUČER je premijer Andrej Plenković izvijestio da su mu članovi Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Kluba zastupnika HDZ-a na zajedničkoj sjednici dali mandat za rekonstrukciju vlade, ne otkrivajući rokove, imena i broj ministara koje bi obuhvatila.

>> Plenković najavio rekonstrukciju vlade

"Sva tijela stranke dala su mi potporu za promišljanja o rekonstrukciji vlade kako bismo u zadnje dvije i pol godine našeg mandata krenuli osnaženi, osvježeni u ispunjavanju našega programa i realizaciji svih ciljeva koji su pred Hrvatskom", rekao je Plenković nakon zajedničke sjednice stranačkih tijela u Karlovcu.

Plenković najavio rekonstrukciju, ali ne zna kada će je provesti

Dodao je kako su mu a priori potporu za sve eventualne promjene koje smatra potrebnima dali svi partneri koji, kako je naglasio, "čvrsto stoje na stabilnosti vlade, stabilnosti parlamentarne većine, suradnji".

Premijer nije želio govoriti o konkretnim brojkama, imenima ili rokovima. "Budući da sam danas dobio mandat da krenemo u promišljanja o tome, dopustit ćete mi da uzmem i vrijeme i analizu za sve korake koji će se poduzimati", rekao je.

Da ovoj vladi u najmanju ruku treba rekonstrukcija, složit će se vjerojatno svi. Nedavno je uhićen ministar graditeljstva Darko Horvat, dok ministra Josipa Aladrovića i potpredsjednika Borisa Miloševića istražuje USKOK. 

Ministrica europskih fondova Nataša Tramišak se pak našla u bizarnoj aferi u kojoj su joj neki navodno prijetili, što ona nije prijavila policiji niti spomenula Plenkoviću, kojem se navodno naknadno ispričavala. Tu je i ministar obrane Mario Banožić, očito potkapacitiran za svoju funkciju, što je dodatno potvrdilo njegovo ponašanje nakon pada misterioznog sovjetskog drona u Zagrebu.

Spomenuti su samo najsvježiji skandali ove vlade, kojih od početka njenog mandata ne manjka. 

Pored toga, postavlja se pitanje kompetencije ministara, od prvog potpredsjednika vlade Tome Medveda, koji nije u stanju dati intervju bez šalabahtera, do ministrice poljoprivrede Marije Vučković, za koju nitko nije čuo niti se zna što ona uopće radi.

Tko su uopće članovi i članice ove vlade?

Stoga podsjećamo tko su uopće članovi i članice ove vlade Andreja Plenkovića, a u anketi možete glasati za one za koje mislite da bi trebali otići iz vlade.

Tomo Medved je prvi potpredsjednik vlade i ministar branitelja. Rođen je 17. ožujka 1968. u Cetingradu, a ministar branitelja je od 2016. godine. U ovom mandatu je postao i prvi potpredsjednik vlade nakon što je avanzirao na poziciju zamjenika predsjednika HDZ-a. 

Davor Božinović je potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova. Rođen je 27. prosinca 1961. u Puli. Važi za jednog od najbližih Plenkovićevih suradnika, bio je predstojnik Ureda premijera, pa je onda imenovan ministrom unutarnjih poslova, što je funkcija koju obnaša u drugom mandatu.

Zdravko Marić je potpredsjednik vlade i ministar financija. Rođen je 3. veljače 1977. u Slavonskom Brodu. Obnaša dužnost ministra financija još od vlade Tihomira Oreškovića. Plenković ga je u ovom mandatu unaprijedio i u potpredsjednika vlade.

Boris Milošević je potpredsjednik vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava. Rođen je 5. studenog 1974. u Šibeniku. Na poziciju u vladi došao je kao kadar koalicijskog partnera SDSS-a. Trenutno se nalazi pod istragom USKOK-a.

Gordan Grlić Radman je ministar vanjskih i europskih poslova. Rođen je 6. lipnja 1958. u Tomislavgradu, Bosna i Hercegovina. Grlić Radman je u drugom mandatu inoministar, poznat po svojim brojnim verbalnim gafovima. Smatra ga se lutkom na Plenkovićevom koncu.

Za neke ministre javnost jedva da je čula

Nataša Tramišak je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Rođena je 6. svibnja 1982. u Osijeku. Tramišak je kadar HDZ-ovog potpredsjednika Ivana Anušića, dosad je bila posve nezapažena kao ministrica, a sada je zbog priče o prijetnjama isplivala nakratko u prvi plan.

Nikolina Brnjac je ministrica turizma i sporta. Rođena je 11. srpnja 1978. u Karlovcu. Pripada Plenkovićevom podmlatku, nepoznata je široj javnosti te joj je ovo prvi ministarski mandat. 

Radovan Fuchs je ministar znanosti i obrazovanja. Rođen je 5. rujna 1953. u Zagrebu. Ovo mu je drugi mandat na čelu Ministarstva obrazovanja; prvi put je bio ministar u vladi Jadranke Kosor.

Tomislav Ćorić je ministar gospodarstva i održivog razvoja. Rođen je 17. studenoga 1979. u Metkoviću. Za vrijeme Karamarka se probio do ministarske pozicije, a Plenković ga je onda zadržao u svojim vladama. Spominje ga se u više afera.

Vili Beroš je ministar zdravstva. Rođen je 13. prosinca 1964. u Splitu. Plenković ga je postavio za ministra na početku pandemije, a od tada se Beroš višekratno kompromitirao. Za njim se također vuku razne afere.

Marija Vučković je ministrica poljoprivrede. Rođena je 3. srpnja 1974. u Mostaru, Bosna i Hercegovina. Plenković ju je postavio za ministricu 2019. godine te je zadržao u vladi i nakon izbora 2022. Široj javnosti posve nepoznata.

Neki ministri su pod istragom USKOK-a

Josip Aladrović je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te vodi jedan od najvećih resora u vladi. Rođen je 10. ožujka 1985. u Požegi. Nalazi se pod istragom USKOK-a.

Mario Banožić je ministar obrane. Rođen je 10. ožujka 1979. u Vinkovcima. Prethodno je bio ministar državne imovine, za kojim se vuku razne afere. Kao ministar obrane je u stalnom sukobu s predsjednikom RH Zoranom Milanovićem.

Ivan Malenica je ministar pravosuđa i uprave. Rođen je 21. srpnja 1985. u Šibeniku. Još jedan Plenkovićev kadar koji se ne čini dovoljno sposobnim za funkciju koju obavlja. 

Oleg Butković je ministar mora, prometa i infrastrukture. Rođen je 4. svibnja 1979. u Rijeci. Na čelu ministarstva je od 2016. godine, važi za jednog od kompetentnijih u vladi i za njim se zasad ne vuku neke veće afere.

Nina Obuljen Koržinek je ministrica kulture i medija u drugom mandatu. Rođena je 27. svibnja 1970. u Dubrovniku. Važi za provjereni Plenkovićev kadar.

Ivan Paladina je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Rođen je 12. srpnja 1983. u Rijeci. Nestranački kadar, nekoć predsjednik mladeži stranke Mate Granića. Odnedavno ministar, naslijedio uhićenog Darka Horvata.

Recite nam u anketi koji bi članovi i članice vlade trebali otići sa svojih funkcija. (Možeze izabrati više njih


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.