Plenković napao Milanovića. Dekanićevu ostavku neće tražiti

Foto: Index

NAKON sjednice vlade na kojoj su donesene nove mjere pomoći građanima i ekonomiji zbog stanja s cijenama energenata i inflacije, premijer Andrej Plenković se obratio javnosti.

Komentirao je slučaj uhićenog HDZ-ovog župana Damira Dekanića i napao predsjednika Zorana Milanovića.

Plenković se obraća javnosti

Posted by Index Vijesti on Thursday, March 16, 2023

> TEKSTUALNI PRIJENOS

Plenković ponavlja ono što je već rekao na sjednici vlade, da su u saboru zakoni iz zdravstvene reforme, Zakon o trgovini kojim se zabranjuje rad nedjeljom osim 16 nedjelja i Zakon o PDV-u. 

Spominje i vladin paket vrijedan 1.7 milijardi eura te naknade i potpore za pojedine skupine građana.

"Cijene struje i plina ostaju iste, struje u idućih šest mjeseci, plina godinu dana", kaže i dodaje da je osigurana priuštiva cijena energenata za vrtiće, škole, vjerske ustanove... "To govori o kalibriranosti mjera", govori. 

Slijede novinarska pitanja

Hoće li vlada objaviti popis kompanija kojima je pomogla budući da neki povećavaju cijene? Prelijeva li se pomoć države u njihovu dobit?

"Oni dobivaju pomoć tako da je fiksirana cijena. Ja sad ne znam popis od tih tisuću kompanija napamet. Možemo pitati HEP pa vam javiti", rekao je Plenković.

"Na svim akterima je da svojim djelovanjem, cijenama budu primjereni trenutku. Mislim da su na razgovoru u ponedjeljak poslodavci itekako svjesni težine ovih potpora", dodao je.

Na primjedbu da on samo poziva na solidarnost, a da se cijene dižu, kaže da se ne slaže s tim jer je bilo djelovanja inspekcija. 

"Održat ćemo HEP, ne samo na nogama nego kao jaku kompaniju", rekao je. Dodao je i da očekuje dobru sezonu te da će se Hrvatska još bolje nositi s izazovima krize. 

"Naš zadatak je da u krizi omogućimo da idemo naprijed i da svi ostanemo na nogama", rekao je.

O Dekaniću

Vjerujete li još uvijek da je Dekanić bio suvozač?

"Kad sam ja to rekao?" odgovara Plenković. "Ja sam dao samo jednu izjavu o tome... Vidite, institucije djeluju, bez pritiska HDZ-a i vlade. Da ima pritiska iz HDZ-a i vlade, onda ne bi bilo ničega. Vidim deklaracije strančica poput DP-a koji otvoreno govore da su radili pritiske na policiju i DORH. To nije normalno", kaže.

"Oni su ponosni što rade pritisak na neovisna tijela, to je ozbiljno zabrinjavajuće", rekao je. 

"Ja ću reći sljedeće - treba sve rasvijetliti. Na tijelima države je da utvrde što je sve bilo. Na njemu je da govori istinu", rekao je. 

Upitan je o Milanovićevoj kritici da su lokalni čelnici nedodirljivi. 

"Postoji vrlo jasni hodogram kako se može dovesti do izvanrednih izbora. To je nešto što je moguće po zakonu. Zakon je donesen zbog stabilnosti predstavničkih tijela i izravno izabranih čelnika. To je napravljeno s logikom da imaju četiri godine da se trude činiti dobro za svoju sredinu, za što su dobili povjerenje. Zakon je dobar", kaže. 

Hoćete li ga pozvati na ostavku ako bude kriv?

"Vidjet ćemo, ima još dosta do odluke suda. Njegov mandat ide", rekao je. 

Upitan je o Milanovićevoj izjavi da priča s Dekanićem vodi do vrha. 

"Na koji način vodi do vrha?" kaže. "Ponoć je, Velika subota, na koji način to ima veze sa mnom?" kaže o nesreći. "Što se tiče insinuacija da to ima veze s nekime od nas, to je netočno", rekao je. 

Zašto je istraga trajala godinu dana? "Morate pitati USKOK, DORH i policiju", odgovara. 

"Da ga netko štiti, bi li došlo do ovoga jučer? Što se zataškalo, ako je došlo do uhićenja njega i tri policajca?" rekao je.

Novinari kažu da se za tri svjedoka znalo od početka. "Dobro... Dinamika je na pravosudnim tijelima", kaže. 

Kaže da je imao samo informaciju da Dekanić nije vozio. "Vidjet ćemo što će biti...", rekao je.

"Bitan je paket mjera pomoći građanima, a ovo će riješiti pravosudna tijela", govori Plenković. 

Vrijeđa li vas ako vam je lagao na ljudskoj razini? "Pustite vi moju ljudsku razinu...", kaže. 

O mogućoj financijskoj krizi vezano uz krize nekih svjetskih banaka

Brine li ga moguća financijska kriza, vezano uz propast američke banke i krize švicarske banke?

"Pratimo situaciju, cijeli financijski sustav funkcionira na strogim pravilima. Nisam vidio ni da je jedna banka u EU ušla u problem. Naravno da pratimo s interesom, ne podcjenjujemo vijesti, ali gledamo kakva je situacija kod nas i situacija je stabilna", rekao je.

O Milanoviću

Novinari očito Plenkovića nisu dovoljno pitali o Milanoviću. Naime, novinari su završili sa svojim pitanjima, a Plenković je onda rekao: "Čekajte malo. Što je to Milanović govorio?" Novinari su ga onda pitali koji točno dio Milanovićevog današnjeg izlaganja želi komentirati.

"On se zapravo cijelo ovo vrijeme ponaša protuustavno. Nastoji cijelo vrijeme rušiti vladu i napadati vladajuću stranku", rekao je. 

"Bilo bi dobro da hrvatski mediji osvijeste tko se to ponaša sve ovo vrijeme protuustavno. Ovako se nije ponašao nijedan predsjednik do sada. Budući da se tako ponaša, dobiva tretman kakav zaslužuje, a to je da nema nikakve potrebe da se s njim sastajemo", rekao je. 

"Načinom na koji se ponaša izaziva politički odgovor vlade RH. On nama za naše djelovanje ne treba ni za što", kazao je. Na opasku novinarke da postoji ustavna obveza suradnje odgovara: "Ne obvezuje. Ustav nas obvezuje u normalnim uvjetima i s normalnim ljudima."

Još je jednom ponovio da je obveza suradnje samo s normalnim ljudima.

Novinari ga pitaju znači li to da je Milanović nenormalan.

"Ovo govorim namjerno jer je to bio lažni slogan njegove kampanje pa je dio ljudi prevaren i dao mu je povjerenje", rekao je i dodao: "Ovo ponašanje neće proći bez našeg odgovora i odgovor je upravo ovakav."

"Čak je u jednoj kolumni vaših kolega koji su inače na njegovoj strani precizno konstatirano da je oko Milanovića međunarodna zajednica stvorila sanitarni koridor. Pratite malo tko dolazi u Hrvatsku i sastaje li se s njim", kaže. 

"Nije ovo psihoterapija da jedan dan slušamo izljeve budalaština i najgorih uvreda, a drugi dan da dođemo na sastanak i dogovaramo kadrovska pitanja", kazao je.

"Reagirat ćemo politički na protuustavno ponašanje. On izravno kaže da se bori protiv vladajuće stranke, e, ako je tako, onda se bori", rekao je još Plenković. 

Pročitajte više