Plenković: Nismo mi otkrili govor mržnje na dan napada na Markovu trgu

Foto: Pixsell/Patrik Macek

PREMIJER Andrej Plenković danas je na sjednici vlade govorio o radikalizaciji u društvu te napadu na Markovu trgu, u kojem je teško ranjen policajac.

"Kad poticanje na mržnju dovede do terorizma, onda je granica prijeđena"

"Ja sam prije nekoliko dana rekao da je granica prijeđena. Nije isto biti meta govora mržnje na internetu, u komentarima i kroz članke na internetu, i meni nije palo napamet da bilo koga od tih aktera tužim, to govorim radi medija i nakladnika jer smatram da je sloboda govora važnija od pravnih aktivnosti protiv onih koji šire mržnju. Međutim, kad poticanje na mržnju dovede do nasilnog ekstremizma i terorizma, onda je granica prijeđena. Mi nismo imali situaciju u društvu kakvu smo imali prije 10-ak dana. Jedno su anonimci ili potpisani na internetu, a drugo je napad pred zgradom vlade", rekao je Plenković na sjednici vlade.

"Mi smo u ponedjeljak shvatili da je netko u stanju doći pred vladu i pokušati ubiti policajca"

"I zato nadležna tijela moraju prvo temeljito analizirati stanje i onda predložiti mjere da se to spriječi. Nismo mi otkrili govor mržnje u ponedjeljak, mi smo u ponedjeljak shvatili da je netko u stanju doći pred Banske dvore i pokušati ubiti hrvatskog policajca. I zato ćemo voditi tri paralelne aktivnosti - jedno je ovaj konkretan slučaj, drugo je institucionalna borba protiv radikalizacije, a treće je politička borba protiv onih koji ili to odobravaju ili nalaze razumijevanje ili one koji to relativiziraju pa se kasnije ukrcavaju u vlak potencijalnih žrtava. Poruka koju šaljemo Zaključkom o sprječavanju radikalizacije u društvu je da nadležna tijela u okviru Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti naprave temeljitu analizu i predlože mjere koje možemo poduzeti. I zato samo sustavan rad može biti jedini odgovor i rješenje", rekao je Plenković, aludirajući na izjave čelnih ljudi Domovinskog pokreta Miroslava Škore, ali i predsjednika Zorana Milanovića.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.