Plenković o novom zakonu o jeziku: Neće zadirati u privatnu komunikaciju

Foto: Pixsell/Igor Soban

PREMIJER Andrej Plenković danas je komentirao spekulacije o penalizacijama u Zakonu o hrvatskom jeziku, kazavši da neće zadirati u privatnu komunikaciju niti će se ograničavati sloboda književno-umjetničkog izražaja.

Plenković je na sjednici vlade rekao da su se prošlog tjedna susreli s vodstvom Matice hrvatske, koja je pripremila prijedlog nacrta Zakona o hrvatskom jeziku, a vlada je podržala tu inicijativu te će na temelju tog prijedloga pripremiti konačni prijedlog zakona koji će uputiti u javno savjetovanje i na usvajanje u sabor.

"Činjenica da se u javnom prostoru govori o penalizaciji, želim jasno otkloniti - neće biti nikakve penalizacije u zakonu. Riječ je o provedbi članka 12 Ustava gdje su u upotrebi hrvatski standardni jezik i latinično pismo", poručio je premijer.

"Zakon neće zadirati u privatnu komunikaciju"

Istaknuo je da je u preliminarnoj raspravi koju su vodili u parlamentarnoj većini bila jasna podrška partnera u koaliciji i predstavnika nacionalnih manjina. "On neće zadirati u privatnu komunikaciju niti će se ograničavati sloboda književno-umjetničkog izražaja", naglasio je Plenković.

Pozvao je ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek i ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa da komuniciraju u javnosti što doista jest ta inicijativa, "a ne da čitamo komentare onih koji nisu ni vidjeli tekst i govore ono što ona nije".

Plenković je rekao da je Hrvatska danas u poziciji, kada je hrvatski jezik jedan od službenih jezika EU, da donese zakon, kao i mnoge druge države EU.

"Prijedlog Matice hrvatske je dobra polazna osnova, smatramo da je jezik zajedničko i nacionalno nematerijalno dobro o kojem je država dužna skrbiti na sustavan način. Želimo da se hrvatski jezik razvija, obogaćuje i ide u korak s potrebama suvremenog svijeta", rekao je.

"Ukrajinski ranjenici su zbrinuti, to je oblik solidarnosti"

Premijer je zaželio dobar oporavak 19 ranjenika koji su u Hrvatsku stigli iz Ukrajine, istaknuvši da je riječ o dogovoru koji je postignut prilikom posjeta Kijevu i sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Naglasio je da su ranjenici zbrinuti u liječničkim ustanovama za rehabilitaciju te dodao da je to oblik solidarnosti koju Hrvatska pokazuje s Ukrajinom.

Naveo je da je dosad iz Fonda solidarnosti predviđenog za obnovu iskorišteno 780 milijuna eura, što, kako je istaknuo, upućuje na zaključak do ćemo kraja lipnja iskoristiti 1.3 milijarde eura koje imamo na raspolaganju.

U tom kontekstu pozvao je sve da poduzmu maksimalne napore u aktivnostima oko obnove. "Nakon toga ide apsorpcija 1.2 milijarde eura iz nacionalnog plana oporavka", podsjetio je Plenković. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.