Plenković: Pogodila nas je najveća oluja od 19. stoljeća

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELL

DANAS je održana sjednica vlade, posljednja prije godišnjeg odmora.

Na dnevnom su redu, između ostalog, bili izvješće o preliminarnoj procjeni šteta izazvanih olujnim nevremenom i trenutačnom stanju na terenu, prijedlog rješenja o odobrenju sredstava na teret proračunske zalihe državnog proračuna za ovu godinu radi saniranja posljedica nevremena, zatim prijedlog odluke o isplati dodatka na plaću državnim službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima te prijedlog odluke o stavljanju izvan snage odluke o umanjenju plaće i dodataka na plaću državnim službenicima i namještenicima za vrijeme sudjelovanja u štrajku.

Plenković: DHMZ kaže da ovakva oluja nije viđena od 19. stoljeća

"Vidim da su svi članovi vlade danas na sjednici, to je dobro. Iduća dva i pol tjedna ćemo imati sigurno telefonske sjednice, a iduća fizička će biti 17. kolovoza. Izražavamo žaljenje zbog smrtnih slučajeva i upućujemo sućut obiteljima preminulih", kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice pa nastavio:

"U subotu smo održali krizni sastanak svih županija pogođenih nevremenima i svih tvrtki koje će sudjelovati u obnovi. Činimo sve kako bismo pomogli građanima u sanaciji štete. Ovakva grmljavinska oluja nije zabilježena od 19. stoljeća, rečeno nam je u DHMZ-u, što dovoljno govori o njenom intenzitetu."

"Osigurat ćemo hitnih 20 milijuna eura za sanaciju"

Na području 15 pogođenih županija angažirano je preko 19.000 vatrogasaca, a sve službe Civilne zaštite su na terenu.

"Zbog štete na elektroenergetskoj mreži 500 djelatnika HEP-a kontinuirano radi kako bi svi građani imali struju, još je manji dio bez struje na području Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Sisačko-moslavačke županije. Hrvatske šume angažirale su 260 radnika u šest županija, a angažirana je i građevinska operativa.

Nakon žurnog sastanka sa zagrebačkim gradonačelnikom, angažirale su se hitno građevinske tvrtke koje su inače angažirane na obnovi i da se naprave hitne mjere na krovovima zgrada i institucija. Danas će vlada donijeti odluku o osiguravanju hitnih inicijalnih 20 milijuna eura koje će se rasporediti županijama koje su podnijele zahtjeve. To je prva intervencija", naglasio je Plenković.

O završenom štrajku u pravosuđu: Prihvaćena je ponuda vlade

Premijer se zatim osvrnuo na okončanje štrajka u pravosuđu, koji je trajao osam tjedana.

"Ministar je potpisao sporazum sa sindikatom državnih i lokalnih službenika i namještenika, prihvaćena je ponuda vlade, odnosno jedan dogovor o 12-postotnom povećanju plaća, koje će se isplaćivati već za mjesec srpanj.

Vlada će danas staviti i van snage raniju odluku o umanjenju plaće kao gestu da se okonča štrajk. Ovo je rezultat našeg dijaloga i dogovora", poručio je Plenković, podsjetivši kako su već ranije s ostalim sindikatima dogovorili i povećanje od 100, 80 i 60 eura, koje će Zakonom o plaćama i uredbama od iduće godine biti trajni dodatak.