Plenković primio predstavnika Hrvata u Srbiji uoči izbora u toj zemlji

Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislav Žigmanov razgovarali su o položaju Hrvata u Srbiji uoči izbora u toj zemlji, priopćila je hrvatska vlada. 

Plenković i Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine, istaknuli su u redovitom dijalogu potrebu pronalaženja sustavnih rješenja kako bi Hrvati u Srbiji imali bolji status nego što ga imaju danas.

Sveukupno, od 2016. do danas hrvatskoj je nacionalnoj manjini u Srbiji dodijeljeno više od pet milijuna eura, što je znatno povećanje financijske potpore u odnosu na prethodno razdoblje.

Plenković zaželio Žigmanovu uspjeh na izborima 17. prosinca

Vlada je, među ostalim, s 1.9 milijuna eura u potpunosti financirala izgradnju Hrvatskog doma u Subotici koji je premijer otvorio u lipnju i koji je danas sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća, novinsko izdavačke ustanove "Hrvatska riječ" i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, ističe se u priopćenju. 

Plenković je istaknuo važnost političke zastupljenosti Hrvata na svim razinama, uključivo i u izvršnoj vlasti, a Žigmanovu je zaželio uspjeh na izborima 17. prosinca i zadržavanje mandata u Narodnoj skupštini Republike Srbije, dodaje se u priopćenju.