Plenković: Učinit ćemo sve da računi budu takvi da ih svi mogu plaćati

Foto: Index

REZULTATI turističke sezone upućuju na to da će gospodarski rast i u trećem kvartalu biti iznad vladinih i drugih očekivanja, rekao je u uvodu sjednice vlade premijer Andrej Plenković.

"Izrazito ohrabrujući rezultati", kako je rekao, "upućuju na zaključak da će rast u trećem kvartalu biti iznad očekivanja", a ukupni rast u ovoj godini viši nego što je predviđala vlada, ali i međunarodne financijske institucije i agencije.

Prema podacima koje je iznio, u dosadašnjem tijeku turističke godine ostvareno je 14.9 milijuna dolazaka i 85.9 milijuna noćenja, što je 91 odnosno 96 posto od ostvarenja iz rekordne 2019. godine.

Fiskalizirani računi povezani s turizmom od 1. siječnja do 31. kolovoza iznosili su po njegovim riječima 168 milijardi kuna, što je 28.6 posto više nego 2019. godine, a samo u pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane veći su za 28 milijardi kuna ili 37 posto.

DZS je u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu porastao 7.7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

To je brži rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 7 posto, a to je i već peti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od korona-krize.

Idući tjedan mjere za zaštitu od poskupljenja

Plenković je najavio i da će vlada idući tjedan predstaviti mjere za zaštitu građana i poduzeća od poskupljenja, naročito cijena energenata.

"Mjere se dovršavaju. Bit će cjelovite, sveobuhvatne i namijenjene za kućanstva i cijeli javni sektor, neprofitne organizacije i korisnike energenata poput škola, bolnica, vrtića, javnih ustanova, udruga, vjerskih zajednica, općina, gradova i županija", rekao je premijer.

"Učinit ćemo sve da njihovi računi budu takvi da će ih moći plaćati bez većih problema", dodao je i najavio posebnu brigu za najugroženije te nastavak socijalnih transfera, kao i fokus na gospodarstvo, posebno malo poduzetništvo.