Plenković: Ja jučer govorim u Radi, dronovi padaju po Kijevu, a Milanović se čudi

Foto: Vlada RH

"RADI hrvatske javnosti izražavam zgroženost reakcijama predsjednika Republike, a još više njegovih trabanata po saboru, koji iskazuju svoje proruske stavove.

Ovdje se ne radi ni o kakvom ulasku Hrvatske u rat, ni o kakvom dolasku rata u Hrvatsku, radi se o politici Hrvatske u okviru širih aktivnosti kroz misiju pomoći treniranja instruktora", rekao je Plenković danas na sjednici vlade komentirajući sudjelovanje Hrvatske kroz EU misiju u obuci ukrajinskih vojnika i osudio što se tome protive Zoran Milanović i "trabanti" jer su i hrvatske vojnike u Domovinskom ratu obučavali strani instruktori. 

Hrvatska "odlukama vlade voljno podržava Ukrajinu već mjesecima", i to politički, diplomatski, financijski, ekonomski, humanitarno te slanjem vojne pomoći, naglasio je Plenković.

"Ako je to netko od ovih bojkotera, kritizera i proruski nastupajućih političara u Hrvatskoj zaboravio, bilo bi dobro da to osvijeste", rekao je premijer.

Prethodno je pojasnio da Europska unija osniva misiju pomoći Ukrajini - European Union Military Assistance Mission Ukraine (Misija vojne pomoći Europske unije za potporu Ukrajini). 

Plenković je rekao da je Gordan Grlić Radman "zajedno s još 20 drugih ministara vanjskih poslova država članica EU iskazao načelnu spremnost Hrvatske da sudjeluje u obuci ukrajinskih vojnika, a uz Hrvatsku je još 12 zemalja iskazalo spremnost da ta obuka bude na teritoriju njihovih zemalja". 

 

"Ovo nije dolazak rata u Hrvatsku"

"Ovdje se ne radi ni o kakvom ulasku Hrvatske u rat, ni o kakvom dolasku rata u Hrvatsku. Radi se o politici Hrvatske u okviru širih aktivnosti EU kroz misiju pomoći", rekao je Plenković i dodao da su i hrvatske vojnike u Domovinskom ratu obučavali strani instruktori. 

Premijer nije kazao kako namjerava zaobići protivljenje hrvatskog predsjednika za obuku ukrajinskih vojnika na hrvatskom tlu jer mu u slučaju Milanovićeva veta za takvu odluku treba dvotrećinska većina u saboru. 

"Ja jučer govorim u Radi, dronovi kamikaze padaju po Kijevu, a ovdje se začuđena ekipa koja nije bila spremna dignuti ruku za deklaraciju o Ukrajini prije 24. veljače nego tek kasnije i danas iščuđava. To su činjenice. I zato je važno da Hrvatska, baš Hrvatska, koja bolje nego itko razumije što se događa u Ukrajini, bude na pravoj strani. Vlada će uvijek biti na pravoj strani i povijesti i prava i morala", rekao je Plenković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.