Pljačkao da namiri kamatare: Nadao sam se da će u banci biti zaštitar da me spriječi

Screenshot: Google maps/Streetview

VLADO ŽAPER, koji je 2011. godine opljačkao tri banke u Splitu i jednu u Šibeniku kako bi namirio kamatare koji su mu na posuđenih 13 tisuća eura izvukli više od milijun kuna, osuđen je nepravomoćno na djelomičnu uvjetnu kaznu za pljačku Volksbanke.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tražilo je dvije godine zatvora, a sudac Dinko Mešin odlučio je Žapera poslati iza rešetaka na 10 mjeseci, dok bi se još 10 mjeseci kazne aktiviralo ako u roku kušnje od pet godina počini novo (ne)djelo. 

Zarađuje 15 milijuna kuna godišnje? 

Žaper je već osuđen zbog pljačke dvije banke u Splitu na godinu i tri mjeseca zatvora, dok je postupak u Šibeniku pred zaključenjem. Sve je priznao i obećao da će vratiti što je uzeo, a to je gotovo pola milijuna kuna. Konkretno, iz Volksbanke odnio je 200 tisuća kuna i to bi trebao vratiti nakon što presuda postane pravomoćna.

To mu ne bi trebao biti veći problem jer je sucu Mešinu prijavio da zarađuje 15 milijuna kuna godišnje. Nakon izlaska iz zatvora otvorio je autopraonicu i zaposlio 30 ljudi.

U Volksbanku ušao je pred zatvaranje. Sucu Mešinu kazao je kako se nadao da će unutar biti zaštitar koji bi ga spriječio u pljački, no nije ga bilo. Na glavi je imao motociklističku kacigu, a utegom je udario službenicu. Priprijetio je plastičnim pištoljem kako bi mu predali novac.

Pljačkao banke u susjedstvu policije

Opljačkana poslovnica Volksbanke nalazi se inače svega stotinjak metara od sjedišta splitske policije, no to Žapera nije obeshrabrilo. Koji mjesec kasnije opljačkao je i poslovnicu Banco Popolare, koja se nalazi još bliže Policijskoj upravi.

Uhićen je nakon što je policija objavila snimku nadzorne kamere. Pritvoren je dan prije svog 28 rođendana. Kamatarima koji su ga natjerali na kriminal još se sudi. Psihijatar je konstatirao da je pljačku počinio smanjeno ubrojiv, i to zbog prijetnji i pritiska kamatara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.