Po svemu sudeći, ovih dana pada Vlada: Evo što će se dalje događati

Foto: Hina

AKO HDZ ne odustane od opoziva premijera Tihomira Oreškovića, a čini se da neće, ovih će se dana glasati o povjerenju predsjedniku Vlade. Prema svemu sudeći, za tu opciju neće glasati samo HDZ s partnerima, već će za smjenu premijera glasati i većina zastupnika oporbe. MOST i dalje stoji kod svojeg stava - Karamarko mora otići, a Orešković ostati.

> Panenić: Ne podržavamo Marića za premijera, ne idemo u preslagivanja

Nakon izlasavanja nepovjerenja, pada Vlada te počinje teći rok od 30 dana u kojem treba odabrati novog mandatara. Tu dužnost preuzima osoba koja Kolindi dokaže da uživa povjerenje parlamentarne većine, nakon čega mandatar predlaže novu Vladu koja mora potvrditi parlament. Ukoliko se to ne dogodi, slijede prijevremeni izbori. HDZ-ovci su kao novog mandatara u tom slučaju odabrali aktualnog ministra financija Zdravka Marića.

HDZ ruši premijera, SDP želi raspustiti Sabor

HDZ opozivom premijera želi srušiti Vladu, dok će SDP to pokušati učiniti raspuštanjem Sabora. Podsjetimo, Zoran Milanović u petak je rekao kako će imati dovoljno ruku da se Sabor raspusti te raspišu prijevremeni izbori.

> Milanović: Imamo najmanje 64 potpisa, sad je na MOST-u da odluče prema svojoj savjesti

U ovim trenucima, iako uporno tvrde da imaju potpise, niti HDZ niti SDP nije dokazao da je sakupio dovoljno ruku za raspuštanje Sabora (u slučaju oporbe) ili smjenu premijera (u slučaju HDZ-a i partnera).

Sigurno je jedino da se premijer neće dati tako lako otjerati sa svoje pozicije. Kako je najavio, za svoju će se fotelju boriti u Saboru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.