Pobačaj ostaje glavna meta napada desničara i klerikalaca, tvrdi CESI

Foto: FaH

CENTAR za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog odluke Ustavnog suda koji, iako je odbacio zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o pobačaju, nalaže zakonodavcu da donese novi zakon, jer smatra da će pobačaj na zahtjev žene i dalje biti glavna meta napada na seksualna i reproduktivna prava žena, koji vode neokonzervativne, desničarske i klerikalne snage u hrvatskom društvu.

Stoga CESI traži od zakonodavca da se rukovodi uspostavljenim standardima za zaštitu ljudskih prava i ne dozvoli da ideološki i religijski stavovi određenih skupina o pravu na život utječu na tu odluku.

Zahtijeva da se ne narušavaju već stečena prava, dostojanstvo i zdravlje žena, da ih se ne ograničava u ravnopravnom sudjelovanju u svim aspektima života, da se ženama omogući uživanje u njihovoj seksualnosti, da slobodno i odgovorno donose informirane odluke o vlastitom tijelu i potomstvu i da se zaštite od bolesti i nasilja.

"Novi zakon bit će restriktivniji"

U CESI-ju predviđaju da će novi zakon biti restriktivniji, žene će trebati proći savjetovanje prije zahvata i uvest će se obavezno razdoblje čekanja. Istraživanja pokazuju da takvi postupci samo dodatno traumatiziraju žene koje su već donijele odluku, a ne postoji nijedan dokaz da takvo savjetovanje predstavlja dobrobit za ženu.

S obzirom na pritiske i stigmatizaciju žena koje se odluče na pobačaj, moguće je, ističe CESI, da će se raditi o pristranom savjetovanju. Iskustva drugih zemalja pokazuju da su na taj način samo stvorene dodatne prepreke u pristupu prekidu trudnoće, promiču se stereotipi i diskriminatorni stavovi, te narušavaju ženska prava.

"Uvođenje takvih ograničenja u zakone i politike dovodi u pitanje poštivanje međunarodnih standarda za zaštitu ljudskih prava. Međunarodni i Europski mehanizmi upozoravaju da se takvim ograničenjima krši pravo na privatnost, pravo na zdravlje, pravo na ravnopravnost", ističe CESI.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.