Počela međunarodna istraga kemijskog napada u Siriji

Foto: FAH
 
SKUPINA međunarodnih stručnjaka u nedjelju započinje istragu na mjestu napada kemijskim oružjem u Siriji koji je rezultirao američkim, francuskim i britanskim napadom na režim Bašara al-Asada. 
 
Članovi misije koji rade za Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) sa sjedištem u Den Haagu u subotu su stigli u Damask usred napetosti između Zapada i sirijskog režima, koji je blizak saveznik Rusije. 
 
"Predviđeno je da danas grupa krene u Dumu kako bi ondje započela s radom", rekao je za AFP zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Ayman Soussan. 
 
Grad Duma, na koji je 7. travnja prema izvješćima liječničkih organizacija izvršen napad toksičnim plinom, smješten je u istočnoj Guti.
 
>>UŽAS U SIRIJI Najmanje 70 mrtvih u napadu kemijskim oružjem
 
>>SVIJET REAGIRA NA NAPAD Sirija: Jedini cilj ove barbarske agresije je prikrivanje laži Zapada
 
"Rezultati će dovesti u pitanje neistinite navode protiv Damaska"
 
"Pustit ćemo da članovi OPCW-a svoj posao obave profesionalno, objektivno, nepristrano i daleko od svakog pritiska. Rezultati istrage dovest će u pitanje neistinite navode protiv Damaska", kazao je zamjenik sirijskog ministra. 
 
Promatrači smatraju da je posao inspektora vrlo zamršen, osobito s obzirom na to da na mjesto incidenta stižu više od tjedan dana nakon njega, a treba istaknuti i da je područje u međuvremenu palo u ruke sirijske vojske i ruske vojne policije.
 
Zadnji pobunjenici i civili evakuirani iz Dume
 
Zadnji pobunjenici u Dumi, kao i civili, evakuirani su u subotu prema sjeveru Sirije u sklopu dogovora o predaji potpisanom 9. travnja, dva dana nakon kemijskog napada. 
 
Inspektori su ovlašteni utvrditi je li bilo upotrebe kemijskog oružja, no ne i izvijestiti tko je za to kriv. UN je zatražio da OPCW objavi rezultate istrage u roku od 30 dana.
 
>>Što dosad znamo o napadima u Siriji? 
 
 
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz napad Amerike na Siriju instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: napad na Siriju

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.