Počele prijave za upis u srednju. U školama ima mjesta za više od 48.000 učenika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Počele su prijave za upis u srednje škole. Planirano je preko 48.000 upisnih mjesta za oko 41.000 dosadašnjih osmaša. Budući srednjoškolci mogu do 8. srpnja odabrati po šest obrazovnih programa, a očekuje se da će i ove godine najveće zanimanje biti za gimnazijske i četverogodišnje strukovne programe.

Osmašice iz Zagreba koje su razgovarale s ekipom HRT-a donijele su prvu veliku odluku u životu. Uz pomoć nekoliko klikova su prijavile gimnazijske programe i tako odabrale srednje škole.

"Meni je prvi izbor V. gimnazija, znači to je prirodoslovno matematička, dok dalje se više baziram na neke opće, na primjer kao Tituš ili Gornjogradska ili 12., dok zadnja dva izbora još nemam", rekla je učenica Petra iz Zagreba.

"Kada se prijavimo, poredamo po prioritetu i onda gledamo kolika nam je bodovna lista, koliko nam bodova treba da upadnemo u školu i gledamo kad će nam prijamni za školu", rekla je za HRT Vida, učenica iz Zagreba.

Sve više srednjih škola u Zagrebu ima prijemne ispite

U sve više zagrebačkih srednjih škola uvode se prijemni ispiti.

"Prijamni se održavaju od 2. do 5. 7., a matematičke gimnazije u Zagrebu su se dogovorile da sve imaju isti prijamni, u isto vrijeme i međusobno se priznaju bodovi", govori Željka Frković, ravnateljica X. gimnazije "Ivan Supek" u Zagrebu.

"Nakon prijamnog pratim rezultate na stranici, svakih sat vremena se mijenjaju škole ili liste", kaže učenica Helena. 

37 novih programa

Budućim srednjoškolcima nudi se 37 novih programa. Među njima i oni u osječkoj Medicinskoj školi. "Dva nova programa koja upisujemo od sljedeće školske godine, odnosno 24/25 su primalja asistent/asistentica i tehničar za očnu optiku", kaže Sanja Dravinski, ravnateljica Medicinske škole Osijek.

Jedan od novih programa je i u Zadru. "Upisujemo program Prirodoslovne gimnazije koji je po prvi puta moguće upisati u Zadarskoj županiji", kaže Anamarija Ivković, ravnateljica Prirodoslovno-grafičke škole Zadar.

"Ove godine za upis u gimnazije planirali smo otprilike 500 slobodnih mjesta više u odnosu na prijašnje godine", kaže Ivana Pilko Čunčić, članica Sektora za obrazovanje i obrazovanje odraslih.

U CARNET-u ističu da vremena za prijave ima dovoljno, a već prvog dana to je obavilo preko 50 posto učenika. "Svi prijavljuju najviše gimnazijske programe, zatim slijede ekonomski programi, hotelijersko-turistički tehničari i tako neki strukovni programi su najpoželjniji", ističe za HRT Martina Radočaj, koordinatorica upisa u srednje škole iz CARNET-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.