Počeli pregovori ratara i Vlade, HSS prijeti raspadom koalicije

U MINISTARSTVU poljoprivrede danas su počeli pregovori Vlade i seljaka, koji traže zagarantiranu cijenu pšenice od 1,25 kuna po kilogramu. Predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Željko Mavrović uvjeren je kako će Vlada održati svoje obećanje, a predsjednik Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić danas je zaprijetio raskidom koalicije ukoliko se seljacima ne ispune zahtjevi.

Seljaci su ustvrdili da je 1. srpnja rok do kojega očekuju početak funkcioniranja sustava isplate, a tu je informaciju opovrgnula Jadranka Kosor. Seljačke udruge traže minimalnu cijenu pšenice od 1,25 kuna po kilogramu, uljane repice od 2,50 kuna po kilogramu, te da troškove skladištenja ne snose proizvođači.

Došao vrh Vlade

Kao sugovornike seljacima Vlada je poslala izaslanstvo koje osim Kosor čine ministar gospodarstva Damir Polančec i ministar financija Ivan Šuker, dok se očekuje pojavljivanje i sadašnjeg i bivšeg ministra poljoprivrede, Božidara Pankretića i Petra Čobankovića, Seljaci su sami tražili da na pregovorima bude prisutan Čobanković.

"Ne tražimo ništa nemoguće. Lani je cijena bila 1,50 kuna za pšenicu, a sada tražimo 1,25 kuna. Optimistični smo što se tiče pregovora", rekao je zamjenik seljačkog saveza Tomislav Pokrovac, koji se pojavio u zelenoj majici s natpisom "I ja sam za Božu", jer mu je to "jedina čista majica".

Država nema novaca, ali naći će se


Seljacima je jasno da država nema novaca, ali smatraju kako je Vlada u stanju ispuniti svoja obećanja. Tome se nada i Željko Mavrović, koji je podsjetio na izjavu Pankretića o besparici, ali se nada kako će Šuker uspjeti izvući nešto novaca preslagivanjem državnih financija.


Mljekari su već primjenom strategije cjenkanja (traženje otkupne cijene mlijeka od 3,8 kuna po litri nije bio realan zahtjev, nego taktika za dobivanje konačne cijene od 2,20 kuna po litri) uspjeli postići nekakav uspjeh, a sada je vrijeme na ratarima. Ukoliko i oni uspiju dobiti traženo, kompletan trošak poticaja iznosit će nekoliko milijardi kuna, i to upravo u vrijeme smanjenog prihoda PDV-a od turističke sezone, zbog čega će Vlada vjerojatno morati donositi rebalans proračuna na jesen, dok prijeti i pad kreditnog rejtinga krajem trećeg kvartala.

Frišćić zaprijetio padom vlade

Prije sastanka ratara i Vlade predsjednik Hrvatske seljačke stranke Josip Friščić govorio je na radiju Hit mreže. Tamo je ponovio kako nema novaca za seljačke zahtjeve u državnom proračunu, ali kako očekuje novi rebalans proračuna u kojemu mora biti nađen novac za zahtjeve. Ukoliko se to ne dogodi, rekao je, u rujnu izlazi iz koalicije s HDZ-om, što bi značilo i vjerojatan pad trenutne vlade.

HSS nije zadovoljan činjenicom da se Vlada u pregovore upustila bez Pankretića, iako je Friščić naglasio kako pozdravlja sve sudionike pregovora, posebno Šukera, u kojega su uprte sve oči. HSS se u cijeloj "seljačkoj buni" nalazi na neugodnom teritoriju, budući da ne može naći pravi balans između interesa vladajuće koalicije i svog biračkog tijela. Stvari mu ne olakšava ni HDZ, koji ga je praktički potpuno isključio iz računice i pregovore vodi na svoju ruku.

J.D.
Foto: Sandra Šimunović, Vjekoslav Skledlar (Cropix)
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.