Počelo je: "Odbili su mi pregledati bolesnu majku na hitnoj u Gospiću"

Foto: Google Street View

IAKO reforma hitne pomoći treba početi u lipnju, čini se da su neke bolnice već počele s primjenom.


Tako je na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (OHBP ) u Općoj bolnici Gospić liječnica jutros odbila pregledati pacijenticu, čija nam se kćer javila u redakciju.

"Oko 06.00 sati odvezla sam 65-godišnju majku na OHBP Gospić jer je imala jako krvarenje iz nosa.

Doktorica koja je tada bila dežurni liječnik pogledala ju je s 10 metara udaljenosti te rekla kako gospođi nije ništa te da čeka početak radnog vremena svog obiteljskog liječnika.

Nije ju ni upitala kako je, niti joj izmjerila krvni tlak koji sam u osobnom automobilu majci morala izmjeriti sama i koji je bio previsok.

Javljam se, zajedno s majkom, ponovno na OHBP gdje uz navedenu doktoricu sada stoji i sestra te ju pitam:  "Zar ju nećete ni pregledati?", na što doktorica odgovara da neće i neka se obrati svom obiteljskom liječniku. Okreće se od mene te govori kako su pacijenti bezobrazni jer uopće dolaze na OHBP.

Vozim majku 15 km do obiteljske liječnice koja počinje s radom u 08.00 sati te čekam dva sata što će se dogoditi mjereći joj samostalno tlak i puls.

Napokon, dolazi obiteljska liječnica te dijagnosticira visoki krvni tlak i čudi se kako nas liječnica s OHBP-a nije ostavila na daljnjim pretragama u bolnici.

Napominjem da sam doktorici jasno i glasno rekla da ću platiti majčin pregled, premda gospođa ima dopunsko zdravstveno osiguranje i premda zakon koji je najavio resorni ministar još uvijek nije u optjecaju, ali me odbija", kazala je ogorčena čitateljica.

"U državni proračun dajem 9000 kuna, valjda zaslužujem adekvatno liječenje za obitelj"

Istaknula je kako se danas izbjegla tragedija, ali se pita što će biti sutra, što je s pacijentima koji mogu tako biti i životno ugroženi, što je s pacijentima koje nema tko voziti od liječnika do liječnika.

"Slobodno objavite kako je moja mjesečna brutto plaća 24.300 kn te kako u državni proračun dajem cca 9.000. Nakon 20 godina školovanja, izdvajanja za državu, humanitarnih stvari koje sam odradila i trajnog naloga kojim svaki mjesec uplaćujem novac za pomoć djeci bez adekvatne skrbi, mislim da je najmanje što u ovoj zemlji zaslužujem adekvatno liječenje za sebe i svoju obitelj, kao i za sve ostale obitelji širem zemlje.

Sramotno je da u ovom slučaju nije reagirala ni medicinska sestra koja bi, prema novom zakonu, trebala biti prva kontakt osoba za pacijenta", rekla je čitateljica koja će slučaj prijaviti i resornom ministarstvu te ravnateljstvu OB Gospić.

Index je kontaktirao ravnateljstvo spomenute bolnice i nakon što smo tajnicu obavijestili zbog čega zovemo, povratno nam se javila i rekla da se ravnateljica ne može trenutno javiti.

"Ravnateljica obavlja pregled kukova, javit će vam se kasnije", kazala je tajnica.

Iz bolnice nema odgovora

Ravnateljica Sandra Čubelić nam se povratno nije javila, a kasnije se više nitko nije ni javljao na telefon ravnateljstva.

Za komentar smo zamolili predsjednicu Koordinacije hrvatskih obiteljskih liječnika dr. Ines Balint, koja je zgrožena ovakvim postupkom liječnika hitne u Gospiću.

"Kad netko ima vidljivo krvarenje ne vidim koji je razlog da se pacijenta s hitne vraća u obiteljsku medicinu bez obzira po kojem modelu se radilo, bilo po novoj reformi ili po starom.

Ipak trebamo biti oprezniji u šetanju pacijenata od jednog liječnika do drugog", kazala je dr. Balint za Index, naglašavajući pritom da bi liječnici i medicinsko osoblje trebalo biti pažljivije u slušanju i pregledu pacijenta.

Pritom se prisjetila slučaja od prije nekoliko mjeseci koji je mogao završiti kobno.

"Trudnicu s astmatičnim napadom odbili na hitnoj"

"Na šalter hitne javila se prije par mjeseci mlada pacijentica i rekla da teško diše. Ničim izazvan dispečer ju je vratio obiteljskom liječniku koji je radio popodne, a to se odvijalo u jutarnjim satima.

Dispečer nije primijetio da je pacijentica trudna i da ima astmatičan napad.

Na sreću se ništa nije dogodilo do popodne, no kao iskusni praktičari moramo ocijeniti koje pacijente možemo vratiti, a koje ne.

Svima nam je teško, svi se srećemo s puno zahtjeva, ali mi obiteljski u 115 kontakata dnevno ipak adekvatnije procijenimo kome se treba pomoći odmah, a tko može pričekati.

Moramo zadržati empatiju prema pacijentu i bar ga dobro poslušati, a to je ono što mi u obiteljskoj svakodnevno radimo.

Ovakve stvari se ne smiju događati", zaključila je dr. Balint.

"Treba poslati inspekciju u Gospić, a ne da se igra lokalnog šerifa"

Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje za Index je pak rekao da bi Ministarstvo zdravlja trebalo poslati inspekciju OB Gospić kako bi se ispitao cijeli slučaj i saznalo zašto se pacijentici nije pomoglo.

"Ako je ovo točno, žena je trebala biti zbrinuta, a ne da se netko igra lokalnih šerifa prije nego je reforma i donesena. To je nedopustivo. Ne smije se postupati po samovolji nekih liječnika.

Treba uvidjeti je li dotični liječnik na hitnoj postupao prema Hipokratovoj zakletvi. Ako je nije, za to treba odgovarati i o tome obavijestiti javnost o kome se to radi, a ne da se stvari trpaju pod tepih", kazao je Drlje.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.