Počelo novo suđenje članovima splitske narkomafije na čelu s Majstorovićem

Ilustracija: Miroslav Lelas/PIXSELL

NEUSPJEŠNIM pokušajem izuzeća sudskog vijeća na čelu s Dinkom Mešinom danas je na Županijskom sudu u Splitu počelo ponovljeno suđenje za sedmeročlanu zločinačku organizaciju na čelu s Deanom Majstorovićem (36) zvanim Điđi iz Splita.

Izuzeće, koje je predsjednik Županijskog suda naposljetku odbio, zatražio je Ivan Šunjić (32), koji se jedini nalazi na slobodi. Smatra kako je već osuđen za djelo koje nije napravio pa da će nepromijenjeno vijeće iz prvog postupka ponovno, kako kaže, zaključiti da je kriv. Zahtjevu se pridružio i prvookrivljeni Majstorović, kao i Jerko Malvasija (36).

Osnovao zločinačku organizaciju

Optužnicom se Majstoroviću stavlja na teret da je od 1. srpnja 2019. do 21. svibnja 2020. regrutirao ostale članove organizacije. Navodno je osmislio način rada i članovima podijelio zadatke, među kojima je bilo i usmrćivanje muškarca zbog potraživanja od 270.000 eura, koje je bio dužan Điđiju.

Članovima zločinačke organizacije dao je zadatak da kontinuirano iz Južne Amerike nabavljaju veće količine kokaina, a iz EU heroin i marihuanu, a drogu su dalje preprodavali na području EU. U optužnici se navodi da su radi usmrćenja muškarca naizmjence izviđali stanove i kuće koje koristi te pratili kretanje njegovih vozila.

Također, navodi se da su promatrali mjesta gdje su parkirana njegova vozila i zbog toga nabavili motocikl i motociklističku kacigu s vizirom. Uz Majstorovića, Šunjića i Malvasiju, na optuženičkoj klupi su i Luka Buzdovačić (37), Dino Stojanović (40), Bosiljko Šakić (30) i Hrvoje Miljak (34).

Svi osim Šakića izjasnili se da nisu krivi

Mešin je prije manje od godinu dana sve osudio i dodijelio im ukupno gotovo 40 godina zatvora, ali je Visoki kazneni sud postupak vratio na početak. Među ostalim, tražili su da se u novom suđenju ispita svjedok Nikola Petković, s kojim je, prema optužnici, Điđi dogovarao da iz Slovenije u Hrvatsku donese uzorak heroina. Petković se na današnjoj raspravi nije pojavio.

"Djelomično se osjećam krivim za djelo koje mi se stavlja na teret, i to za općeopasnu radnju", očitovao se Bosiljko Šakić na danas održanoj raspravi, a svi ostali rekli su da nisu krivi i da će obranu iznositi na kraju postupka. Samo je Malvasija ustvrdio da će o iznošenju obrane odlučiti naknadno.

Na raspravi u utorak počelo se s preslušavanjem telefonskih razgovora, za koje se vjeruje da su bili dio "izviđanja, praćenja, opserviranja i angažiranja osobe za likvidaciju", a vodili su se između više osoba od 4. srpnja 2019. do 21. svibnja 2020. Suđenje se nastavlja sutra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.