Počelo primirje između Hezbollaha i Al-Nusre u Libanonu

Foto: Hina

DANAS je nastupilo primirje u planinskom području libanonsko-sirijske granice u kojem Hezbollah tvrdi da je blizu pobjedi nad militantima Fronte Al-Nusra u njihovom posljednjem tamošnjem uporištu.

Primirje je započelo u 6 sati ujutro po lokalnom vremenu, čime su zaustavljene borbe na svim frontama u područjima u blizini libanonskog graničnog grada Arsala, odakle je Hezbollah u petak započeo svoju ofenzivu protiv Al-Nusre, objavio je vojni informativni servis kojeg vodi Hezbollah.

Izvor upućen u pregovore kojima posreduje libanonska agencija za unutarnju sigurnost tvrdi da su preostali borci Al-Nusre spremni prihvatiti siguran prolaz do sirijskog pobunjeničkog Idliba, pa se raspravlja o ruti kojom će tamo krenuti.

Oslobađanje Hezbollahovih vojnika

Hezbollah u sklopu dogovora traži oslobađanje petero svojih vojnika.

Čelnik te organizacije Sayyed Hassan Nasrallah u govoru jučer otkrio je da su pregovori između libanonskih dužnosnika i Al-Nusre započeli u utorak.

Istaknuo je da je njegova skupina blizu pobjedi nad militantima, naglasivši da su oni izgubili većinu svog teritorija u regiji Jroud Arsal.

Sigurnosni izvori tvrde da je ubijeno nekoliko desetaka boraca Hezbollaha i gotovo 150 militanata.

Sukobi militanata

Al Nusra je bila službena filijala Al Kaide u Siriji do prošle godine, kad je raskinula svoju vezu sa svjetskom džihadističkom mrežom. Sada se bori u sklopu islamističkog saveza Tahrir al-Sham, u kojemu vodi glavnu riječ.

Hezbollah igra ključnu ulogu u borbi protiv militanata na granici tijekom šest godina dugog građanskog rata u Siriji, u kojem podržava predsjednika Bashara al-Assada.

Regija grada Arsala bila je poprište najsnažnijeg prelijevanja sirijskog građanskog rata u Libanon, kada su Fronta al-Nusra i militanti Islamske države nakratko preuzeli kontrolu nad tim gradom otevši pritom brojne libanonske vojnike i policajce. Islamska država još uvijek drži devet libanonskih vojnika za čiju sudbinu se ne zna. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.