Podignuta optužnica protiv još 10 ljudi jer su davali mito za lažne covid-potvrde

Ilustracija: Patrik Macek/PIXSELL

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv devetero hrvatskih državljana i jedne državljanke Srbije zbog počinjenja kaznenog djela davanja mita. 

Optuženi se terete da su u razdoblju od rujna do studenoga 2021. godine u Zagrebu od medicinske sestre zaposlene u Domu zdravlja Zagreb-Zapad preko posrednika zatražili da u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su cijepljeni, iako su bili svjesni kako nisu cijepljeni protiv Covida-19 i da stoga nemaju pravo na EU digitalnu covid-potvrdu.

Prošli tjedan optuženo 14 ljudi

U optužnici stoji da je posrednik medicinskoj sestri predao osobne podatke okrivljenika i najmanje 100 eura koje je prethodno pribavio od njih. Medicinska sestra je zatim u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neosnovano upisala da su okrivljenici cijepljeni, na temelju čega su okrivljenici potom neosnovano ishodili EU digitalne covid-potvrde. 

Inače, Uskok je još prije pet dana pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 14 hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenog djela davanja mita. Tada su priopćili kako se ostale okrivljenike i dalje istražuje.