VLADA DANAS PODIŽE CIJENU STRUJE Sjećate li se što je Plenković govorio o poskupljenju?

Foto: FaH/123rf

DANAS će Plenkovićeva vlada donijeti odluku o rastu naknade za obnovljive izvore energije, što znači da će građanima struja poskupjeti.

>> Martina Dalić pokušava uvjeriti da nema poskupljenja struje: Bit će skuplja nego sada, ali "jeftinija nego lani"

Kao što je jučer najavljeno, vlada će na današnjoj sjednici koja počinje u 10 sati u Banskim dvorima, donijeti odluku o rastu naknade za obnovljive izvore energije sa sadašnjih 3,5 lipa po kilovatsatu (kWh) na 10,5 lipa po kWh od početka rujna, pa će prosječan račun za električnu energiju poskupjeti oko 20 kuna mjesečno.

Neobična logika Martine Dalić


Iako će zbog povećanja naknade za obnovljive izvore energije iznosi računa za struju biti veći u prosjeku 20 kuna mjesečno, potpredsjednica Vlade Martina Dalić u sinoćnjem HRT-ovu Dnevniku uvjeravala je javnost da se zapravo ne radi o poskupljenju.

Naime, vladajući se pravdaju na sljedeći način: računi za struju bit će od 1. rujna viši 20-ak kuna u odnosu na račune tijekom ove godine, ali ti isti računi od 1. rujna bit će pet kuna niži od računa koje su građani dobivali prošle godine. Po toj logici - nema poskupljenja jer će struja zapravo pojeftiniti.

To, naravno, ne mijenja činjenicu da ćemo struju plaćati više nego dosad, što je definicija poskupljenja.

Plenković krajem prosinca 2016.: "Struja neće poskupjeti"


Zgodno je prisjetiti se što je o poskupljenju struje ne tako davno govorio i premijer Plenković.

Predsjednik vlade tako je krajem prosinca prošle godine uvjeravao javnost da struja neće poskupjeti.

Obećavao je "dugoročno rješenje", sad vidimo što to znači


Konkretno, Plenković je 24. prosinca tvrdio da će vlada donijeti uredbu kojom će odgoditi poskupljenje struje te kako električna energija neće biti skuplja za građane.

Plenković je rekao da ministarstvo nadležno za energetiku priprema uredbu i rješenje, a da će se tijekom 2017. tražiti dugoročno rješenje. Kao što vidimo, to "dugoročno rješenje" svelo se na ono što je Plenković obećavao da se neće dogoditi - poskupljenje struje građanima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.