KAKVA SLUČAJNOST Ramljakova bivša tvrtka angažirana isti dan kao i strani savjetnik

Foto: Davor Višnjić, Borna Filić/Index

ISTI DAN kada je Agrokor angažirao AlixPartners ta je američka konzultantska kuća potpisala ugovor s Texo Managementom, tvrtkom u kojoj je radio kao direktor Ante Ramljak dok nije postao vladin povjerenik u Agrokoru.

>> INDEX DOZNAJE Ramljakova afera postala je još i gora, uz milijunske honorare dobit će i naknadu

Nakon Indexovog otkrića honorara za domaće konzultante, među kojima je i Ramljakova bivša tvrtka kojoj će posao u Agrokoru donijeti oko milijun kuna prihoda mjesečno, odnosno 12 milijuna kuna godišnje, izvanredna uprava Agrokora branila se tezom da ih nisu oni angažirali, nego da su podizvođači, odnosno savjetnici savjetnika AlixPartnersa.

Od Agrokora smo zatražili da javnosti pokažu kolika je tzv.  naknada za uspjeh Texo Managementa, ali smo ih pitali i kada su točno angažirani AlixPartners i Texo Management. Naime, hrvatski su savjetnici u početku bili predstavljani kao Ramljakovi, da bi kasnije postali podizvođači američke konzultantske kuće. Njihove odgovore još čekamo te ćemo ih objaviti čim ih dobijemo.

Što je prvo napravio AlixPartners? Uzeo Ramljakovu bivšu tvrtku

No iz faktura koje Index posjeduje izgleda da je prvi zadatak koji je napravio AlixPartners 25. travnja, dakle na datum kada su oni odabrani na pozivnom natječaju - bio baš angažman Texo Managementa.

"Tjedna naknada za usluge savjetovanja u skladu sa schedule 1 ugovora o savjetovanju od 25. travnja 2017. godine...", navodi se u fakturi koju je Texo Management isporučio tvrtki AlixPartners SV Ukraine Limited Podružnica Zagreb (za koju smo tom prilikom prvi put doznali da postoji i oko koje također tražimo pojašnjenje iz Agrokora). Faktura dakle otkriva da je njihov međusobni ugovor realiziran 25. travnja, što je isti datum kada je Agrokor angažirao AlixPartners.



Činjenica da je AlixPartners isti dan čim je angažiran uzeo Ramljakovu bivšu tvrtku govori u prilog tezi da su angažirani upravo na njegovu preporuku ili zahtjev - u istom paketu. Potpredsjednica Dalić ponudila je, doduše, ovaj vikend neuvjerljivu tezu da su američki konzultanti vidjeli kako su domaći dobro radili pa su ih zato angažirali. No preklapanje datuma i žurba u angažmanu otkriva očito drugačije motive.

Uostalom, ako su u Hrvatsku došli tek 25. travnja, kada su izabrani na pozivnom natječaju, kako su mogli biti tako dobro upućeni u njihov rad, osim ako nisu slušali upravo Antu Ramljaka.



 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.