Pogledajte kako dan nakon izbjegnute katastrofe izgleda sisačka rafinerija

MINISTAR zaštite okoliša Branko Bačić jutros je rekao novinarima da Siščani udišu svježi zrak te da čeka rezultate istrage kako bi se vidjelo tko je odgovoran za jučerašnji požar. 

Nekoliko sati vatrogasci su se borili s vatrenom stihijom u sisačkoj rafineriji, a stanje je bilo toliko ozbiljno da su se u Sisak uputili i zagrebački vatrogasci te kanader i tri Air Tractora. Zračna pomoć na kraju ipak nije bila potrebna, jer su hrabri vatrogasci uspjeli lokalizirati požar.

Rafinerija nafte Sisak poduzela je jučer sve mjere kako bi ugašeno požarište bilo u potpunosti sigurno za okruženje uključujući i 24-satni nadzor, tvrde iz Ine. U tijeku je očevid policije. Nakon završetka policijskog očevida i uspostave sigurnih uvjeta za daljnje aktivnosti pristupit će se utvrđivanju svih detaljnih okolnosti ovog događaja te nastala materijalna šteta. U tijeku su aktivnosti čišćenja lokacije te preostalih zaostalih ugljikovodika s ciljem osiguranja lokacije.

Nakon policijskog očevida poduzet će se sve potrebne mjere kako bi se što prije normalizirao rad postrojenja u Rafineriji, kažu iz Ine.

Nema onečišćenja zraka

Ministarstvo zaštite okoliša priopćilo je kako u gradu Sisku  postoje 3 mjerne postaje za praćenje kakvoće zraka.

Mjernu postaju Sisak 1, koja je u sklopu Državne mreže, postavilo je 2004. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, a od 1.1.2010. prešla je u nadležnosti Državnog hidrometeorološkog zavoda. Podaci su dostupni ovdje

Mjernu postaju Sisak-2 Galdovo u blizini Rafinerije, kao mjeru zaštite zraka prema provedenom postupku procjene utjecaja na okoliš Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, postavila je INA-a. Rezultate mjerenja je moguće iščitati ovdje.

Mjerna postaja Sisak -3 lokalne mreže u nadležnosti je Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska. Postavljanje te postaje zajednički su financirali FZOEU, Županija i Grad Sisak.  Podaci su dostupni na displeju mjerne postaje i dostavljaju se  Županiji i Gradu.

Na temelju podataka koji su dostupni inspekciji zaštite okoliša u Sisku za sada nije uočeno prekoračenje dopuštenih vrijednosti onečišćujućih tvari u zraku.

U dijelovima Rafinerije koji nisu bili pod požarom sanira se otpad nastao uslijed prestanka rada Rafinerije. Nadzor nad dijelom Rafinerije koji je pretrpio požar još nije moguć zbog vrlo visokih temperatura. Nadzor će se obaviti nakon što se za to steknu uvjeti.