Pogledajte kako izgleda razlupani centar u Ivaniću: "Čovjek ga je potpuno rasturio"

Foto: Index, Luka Stanzl/Pixsell

NAKON današnjeg napada na Centar za socijalnu skrb u Ivanić-Gradu, gdje je zaštitarka uspjela zaustaviti muškarca da ne uđe u urede socijalnih radnica do dolaska policije, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika, Štefica Karačić, za Index je upozorila da postoji visoka opasnost da se ponovi slučaj iz Đakova.

Naime, u srpnju 2019. u Đakovu je hladnokrvno ubijena socijalna radnica i pravnik centra za socijalnu skrb, koje je upucao korisnik centra. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Ivanić- Grad, Martina Cuvaj, danas je izjavila da je u jutarnjim satima bila izrečena žurna mjera izdvajanja dvoje djece iz jedne obitelji.

"Nakon izvršenja mjere majka je s djecom bila tu u centru, napustila je prostorije centra pa su ih napustili i policajci koji su tamo bili preventivno pozvani, a potom je u prostorije centra navalio i fizički nasrnuo otac djece, koji je zaustavljen pribranošću zaštitarke. Ona ga je sprječavala ući. Razvalio je vrata i detektor metala, bacio je zaštitarku na njezin stol, koji je i razbio, a ona ga je zadržavala da ne uđe u urede", izjavila je Cuvaj.

Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika: Imamo zaštitare, ali nisu naoružani

Štefića Karačić je za Index rekla da je taj događaj posljedica svega što se događalo u Novoj Gradiški te da zbog svega prijeti opasnost svim centrima za socijalnu skrb diljem zemlje.

Istaknula je da centri imaju zaštitare, ali da oni nisu naoružani.

"Nakon ubojstva socijalne radnice i pravnika u Đakovu, prema nalogu premijera Plenkovića, u svim centrima su postavljeni detektori metala. Međutim, to samo po sebi ne garantira zaštitu. Inače smo profesija koja ne može očekivati apsolutnu zaštitu, radimo i na terenu, krećemo se područjem na kojem smo nadležni. Mi smo u stalnom riziku od napada ovakvih osoba koje su frustrirane i nezadovoljne što im nije udovoljeno zahtjevima. Jedino što možemo je raditi na afirmaciji sustava. Problem je da za sve dobro što radimo za to se ne čuje, nikoga ne zanima ništa afirmativno. Apeliramo da se govori o socijalnoj skrbi koja štiti najranjivije skupine. Uvijek se govori samo o pojedinim slučajevima u kojima su se morale donijeti određene mjere. Mi često moramo donositi mjere koje su suprotne željama korisnika, ali su u interesu djeteta", istaknula je Karačić.

Navodi kako te mjere izazivaju ljutnju ili agresiju kod korisnika centara, ali da se ta njihova agresija nikad ne sankcionira.

"U Ivanić-Gradu mogu biti sretni što imaju hrabru zaštitarku"

"Uvijek se pronađe opravdanje u njihovim postupcima, kao što i sad vidite. Nikako se ne treba stvoriti dojam da svi s kojima radimo nas doživljavaju negativno, no oni kod kojih po službenoj dužnosti moramo provesti određene mjere, koje su u suprotnosti s njihovim željama, oni u pravilu napadaju centar i djelatnike koji u njemu rade. Današnji napad je jedna situacija koja je direktna posljedica atmosfere koja traje. Upravo u slučaju vezanom za žurno izdvajanje male djece iz obitelji otac je danas napao djelatnike. Čula sam se s ravnateljicom CZSS-a Ivanić-Grad, sve mi je ispričala. Imaju sreću što imaju hrabru zaštitarku, koja se izložila i zaustavila ga na samom ulazu. Čovjek je potpuno rasturio centar", rekla je za Index Štefica Karačić.

Navodi i kako je u slučaju preminule djevojčice iz Nove Gradiške puno odgovornih, a čija se odgovornost uopće ne spominje.

"Iako zakon jasno kaže da je svatko upoznat sa zlostavljanjem djece dužan to prijaviti centru za socijalnu skrb, to nisu učinili. Oni koji napadaju centar nisu svjesni da su odgovorni jer nisu reagirali. Trebalo bi u društvu i u zajednici mijenjati pristup ovoj djelatnosti. Mi nismo veliki sustav kao obrazovanje ili zdravstvo, ali radimo težak posao s onima koje često to ne žele", kazala nam je Karačić.

"Ako je propustom stručnjaka socijalne skrbi došlo do pogreške, i mi smo spremni prihvatiti sankciju"

Navodi da nitko ne spominje ni pedijatra kod kojeg je djevojčica išla, kao ni sud u Novoj Gradiški koji je donosio mjere za tu obitelj.

"U najvećem broju slučajeva je ishod dobar, no nekad stvari ne možete izbjeći. Ako je propustom stručnjaka socijalne skrbi došlo do pogreške, i mi smo spremni prihvatiti sankciju i odgovornost, tu treba biti korektan. Smeta nam što se odmah obilježi krivac, a krivca treba dokazati", kazala nam je Karačić.

Istaknula je da rade težak i odgovoran posao, za prosječnu plaću od 7000 kuna, te se izlažu svakodnevnoj opasnosti i riskiraju živote.

"Plaća nam je povećana prije dvije godine, pa sad u prosjeku iznosi oko 7000 kuna s uračunatim terenskim radom, i to za osobu koja ima bar desetak godina staža. Kao što sam rekla, profesija smo koja ne može očekivati apsolutnu zaštitu, radimo i na terenu, krećemo se područjem na kojem smo nadležni. Mi smo u stalnom riziku od napada ovakvih osoba koje su frustrirane i nezadovoljne što im nije udovoljeno zahtjevima. U poziciji smo da se stalno moramo braniti od napada, toga nam je dosta, časa se prelila, to pokazuje i današnji slučaj. Postoji visoka opasnost ponavljanja Đakova. Nitko od nas nije siguran ni na ulici, a još manje u prostoru u kojem socijalni radnici rade. Mora se nešto radikalno promijeniti. Godinama predlažemo vladama da nešto poduzmu, preopterećeni smo velikim opsegom posla, a radimo ono što drugi ne žele i nikad nemamo predstavnike koji će se boriti za ovaj sustav", zaključila je Karačić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.