KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Pogledajte kako izgledaju vladine stranice za izdavanje propusnica

Screenshot: epropusnice.gov.hr

STOŽER civilne zaštite RH je na današnjoj konferenciji za medije najavio strože mjere za božićne i novogodišnje praznike, među kojima je i zabrana napuštanja županije bez propusnice.

Ta bi mjera trebala stupiti na snagu 23. prosinca, no zasad u vezi s njenim provođenjem postoji najmanje jedan ozbiljan problem - kako uopće doći do propusnice?

Naime, propusnice za kretanje iz jedne u drugu županiju bi se trebale izdavati preko sustava e-građani, koji očito nije spreman za izdavanje propusnica. 

"Stranica u izradi"

Ako ste prije par sati htjeli pogledati kako funkcionira izdavanje propusnica, na njoj je pisalo "Stranica u izradi".

Sada pak piše "Zahtjeve za izdavanje propusnica moći ćete predati od 21.12.2020. godine, a od navedenog datuma dostupna je i korisnička podrška putem telefona i elektroničke pošte". 

Da stvar bude luđa, na današnjoj presici Stožera je prikazana stranica sustava e-građani kao korisna informacija te njena adresa epropusnice.gov.hr iako od te informacije zasad koristi nema. Na njoj se nalaze tek dvije posve beskorisne rečenice.

Ministar Malenica: Usklađivanje aplikacije s novom odlukom trajat će nekoliko dana

Dokad će biti tako? Ako je vjerovati ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici, sustav izdavanja propusnica će profunkcionirati tek u ponedjeljak, samo dva dana prije nego što mjera zabrane kretanja među županijama stupi na snagu.

"Danas će biti objavljena odluka, tamo će biti objavljeni razlozi koji su opravdani da bi se moglo napustiti prebivalište i boravište. Te razloge treba staviti u aplikaciju, odnosno web sustav", kazao je Malenica pojasnivši da će usklađivanje aplikacije s novom odlukom trajati nekoliko dana.

"U prvom valu smo izdali preko 2 milijuna propusnica, no ni u jednom trenutku ih nije bilo više od 750 tisuća", rekao je ministar dodavši da su se tada propusnice izdavale uglavnom zbog kretanja iz gospodarskih razloga. Kaže da bi, s obzirom na smanjenu gospodarsku aktivnost krajem godine, broj izdanih propusnica ovaj put trebao biti manji.

U svakom slučaju, činjenica da sustav e-građani uopće nije spreman za izdavanje propusnica još jednom pokazuje kako funkcionira vladina strategija borbe protiv pandemije koja se vodi principom "iz dana u dan".
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.