Pogledajte kolike božićnice dijele državne firme

Foto: Shutterstock, Index

Na račune većine zaposlenika državnih firmi i tvrtki u suvlasništvu Republike Hrvatske i ove će godine stići božićnice. Najveće državne tvrtke pitali smo kolike će ove godine dijeliti božićnice te koliki su iznosi božićnica bili prošle godine.

HEP najizdašniji

Najizdašnija je Hrvatska elektroprivreda. "Sukladno Kolektivnom ugovoru i Sporazumu sa sindikatima, povodom Božića radnicima društava HEP grupe isplatit će se iznos od 497.71 eura po radniku. Prošle godine radnicima društava HEP grupe je povodom Božića isplaćeno 2.500 kuna po radniku", napisali su.

"Sukladno Kolektivnom ugovoru HŽ Putnički prijevoz će isplatiti božićnicu u iznosu od 220 eura, a u 2022. isplaćeno je 106,18 eura", odgovor je tvrtke HŽ Putnički prijevoz. Istu božićnicu radnicima će isplatiti i HŽ Infrastruktura. Iz te tvrtke su naveli da je prošle godine iznos bio 900 kuna po radniku.

"Svojim radnicima INA i ove godine isplaćuje naknade i potpore utvrđene važećim Kolektivnim ugovorom: prigodnu nagradu za Božić, tzv. božićnicu, u iznosu od 331.81 EUR neto te dar za djecu u visini od 132.72 EUR neto po djetetu.  Isplatom božićnice obuhvaćeni su svi radnici u društvima INA Grupe, odnosno više od 8500 radnika. U 2022. godini božićnica je isplaćena u iznosu od 1.500 kuna neto (199 eura), a dar za djecu u visini od 600 kuna (80 eura) neto po djetetu", odgovor je Ine.

Hrvatske autoceste isplatit će ove godine 200 eura neto, kako su nas obavijestili. Prošle godine isplatili su 132.72 eura.

Jednako novca isplatit će i Hrvatska narodna banka. "Hrvatska narodna banka isplatit će zaposlenicima u prosincu 2023. božićnicu u iznosu od 132.72 eura. Prošle godine u prosincu isplaćena je božićnica u iznosu od 1.000,00 kuna", odgovorili su nam.

Hina daje 390 eura

"Vezano uz vaš upit obavještavamo vas kako je pitanje božićnice, kao i ostalih materijalnih prava zaposlenika, regulirano važećim Kolektivnim ugovorom JANAF-a d.d. te se postupa sukladno odredbama istog. Temeljem Kolektivnog ugovora svaki zaposlenik prima uoči Božića božićnicu u iznosu od 331.81 EUR. Božićnica je prošle godine također iznosila 331,81 EUR", odgovor je Janafa.

Evo koliko će dobiti radnici Hine. "Izmjenama i dopunama Financijskog plana za 2023., ako ga odobri Upravno vijeće Hine, namjera nam je radnicima Hine isplatiti 390 eura neoporezivog iznosa na ime božićnice. Prošle godine Hina je na ime božićnice radnicima isplatila 265 eura", stoji u odgovoru.

Hrvatska gospodarska komora nam je odgovorila kako neće dijeliti božićnice. Hrvatska radiotelevizija, Hrvatska pošta i Croatia Airlines odgovorili su nam da još uvijek ne znaju kolike će biti božićnice. Nismo dobili odgovore Narodnih novina, Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda, Hrvatske lutrije i Jadrolinije.

Odgovorila nam je i Hrvatska pošta. "Nastavno na naš prethodni odgovor, javljamo Vam kako je Kolektivnim ugovorom predviđena isplata jednokratne prigodne nagrade u iznosu od 199.08 eura (1500 kuna) koja će biti isplaćena u utorak, 19. prosinca", kažu.