KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Pogledajte nova pravila za sprovode, više se ne smije objaviti ni mjesto ni vrijeme

Foto: Robert Anić/PIXSELL

STOŽER civilne zaštite donio je odluku o održavanju pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni za vrijeme koronavirusa.

Odluka se odnosi na najmanje sljedećih mjesec dana.

Sprovodi će se održavati isključivo u krugu najuže obitelji

"S obzirom na rizik prijenosa bolesti COVID-19 prilikom okupljanja većeg broja osoba na istom mjestu, uvodi se protuepidemijska mjera načina održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja koja se odnosi na sve osobe na području Republike Hrvatske te na pravne i fizičke osobe koje se bave pogrebničkom djelatnošću, u trajanju od 30 dana od donošenja ove Odluke.

Pogreb, posljednji ispraćaj i polaganje urne održava se isključivo u krugu najuže obitelji i predstavnika vjerske zajednice, poštujući upute i mjere koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Obavijest o smrti (osmrtnica) ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganju urne. Obustavlja se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća. Nijedan od sudionika ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti simptome akutne respiratorne infekcije. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja", stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite.

Šef Udruge pogrebnika: Nitko nas nije obavijestio

Indexu se javio Damir Sapanjoš, predsjednik Udruge pogrebnika Hrvatske.

Kaže da su cvjećari zatvoreni i da nema čak ni svijeća.

"Nitko nije imao komunikaciju s Udrugom pogrebnika RH, da damo i svoje stavove i radni doprinos, ako pođe sve u katastrofalnom smjeru. Naravno da taj scenarij ne želimo, ali sastanak, dogovor i moguće radne obveze bi dobro došle. Nema za kupiti zaštitne opreme, a ne znamo ako je uopće i gdje možemo dobiti/kupiti preko Stožera", rekao nam je Sapanjoš.

Odluka Stožera o sprovodima by Index.hr on Scribd

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.