Pogledajte objašnjenje iz Grada Zagreba za makete rotora od 227.500 kuna

Foto: Antonio Bronic,Davor Puklavec/PIXSELL

KAKO smo u subotu objavili, po nalogu Grada Zagreba na čijem je čelu višestruki Uskokov optuženik Milan Bandić, u tijeku je izrada makete remetinečkog rotora koju će Zagrepčani platiti čak 227.500 kuna.

Ugovor je sklopljen s firmom Link-EOP d.o.o., a sve je provedeno postupkom jednostavne javne nabave. Evidentiran je u registru ugovora javne nabave prije nekoliko dana. Rok za izradu makete je tri mjeseca.

O tome se oglasio Grad Zagreb, predstavljajući kao da to nije vijest i da je riječ o nečem sasvim normalnom. Rekli su da će se za 227.500 kuna izraditi tri makete, što je informacija koja se nije bila u podacima iz javne nabave, a nije se mogla pronaći ni na stranicama grada.

Izradu maketa su iz Grada pokušali opravdati činjenicom da je projekt sufinanciran iz EU fondova pa postoji obveza njegove promidžbe, no nisu objasnili zašto se promidžba mora sastojati baš od tri makete koje koštaju popriličan novac. 

Pročitajte priopćenje Grada u cijelosti. 

"Neki su portali ovih dana objavili „vijest“ o tome kako je „gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić naručio izradu makete rotora Remetinec“ za 227.500,00 kuna od tvrtke Link EOP d.o.o. s kojom je u tu svrhu sklopio ugovor, ocjenjujući to kao nepotreban trošak.

Potaknuti nizom pogrešnih zaključaka te selektivnih i zlonamjerno tumačenih činjenica što ih prenose neki elektronički mediji, javnost želimo obavijestiti o činjenicama vezanim uz predmetni ugovor, a na koji se spomenuti portali pozivaju.

Kako je već poznato, projekt Rekonstrukcije Jadranske avenije i Avenije Dubrovnik – rotor Remetinec vrijedan je 331.651.787,38 kuna, a najvećim dijelom se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (272.813.628,39 kuna) te iz Državnog proračuna (48.143.581,48 kuna).

Dakle, radi se o EU financiranome projektu pa je kao korisnik bespovratnih sredstava Grad Zagreb dužan osigurati vidljivost i promidžbu. Naime, za svaki EU financirani projekt korisnici sredstava su dužni osigurati vidljivost i promidžbu projekta privremeno (tijekom trajanja projekta) i trajno (po završetku projekta) kako bi se istaknulo da je projekt financiran upravo iz EU izvora. Promidžba te vidljivost projekta se osigurava raznim aktivnostima i na razne načine, od postavljanja tematskih ploča, oznaka i plakata, tiskanja letaka i drugih materijala, organiziranja konferencija, snimanja televizijskih i radijskih spotova i sl., a provode se ovisno o vrsti, opsegu i sadržaju projekta te o njegovim specifičnostima i o mnogim drugim aspektima. Ove aktivnosti su obvezni element svakog EU financiranog projekta.

Kako se radi o velikome infrastrukturnom projektu financiranu iz EU sredstava, najvećem do sada u Zagrebu, ali i jednome od najvećih u Republici Hrvatskoj, vidljivost i promidžba projekta planira se provesti kroz niz aktivnosti. Jedna od njih, kojima se planira osigurati trajna vidljivost projekta (i nakon njegova završetka) su i predmetne makete, odnosno prikaz projekta u umanjenom mjerilu, njih ukupno tri u okviru spomenutog iznosa troška od 227.500,00 kuna. Makete će na sebi imati oznake vidljivosti izvora financiranja te će biti postavljene na različitim lokacijama Gradske uprave.

Osim navedenog, provest će se niz drugih promidžbenih aktivnosti te će se javnost kontinuirano informirati jer je Grad Zagreb, ponavljamo, kao korisnik bespovratnih sredstava to dužan činiti", priopćili su iz Grada. 

"Rasipanje novca na skupu i bespotrebnu maketu rotora"

Informaciju o maketi rotora prva je objavila emisija Strah od slobode Radio Studenta na društvenim mrežama. Naveli su kako je riječ o nepotrebnoj i skupoj igrački. Kako su naveli, sretni dobitnik posla je tvrtka Link-EOP čiji vlasnik posjeduje i veliku maketu željeznice koja je baš ovih dana postala Muzej vlakića.

"Gradonačelnikovo rasipanje novca na skupu, ali zato bespotrebnu maketu rotora predstavlja umanjeni model uobičajeno besmislenog rasipanja novca iz gradske blagajne. Nestrpljivo čekamo nastavak u formi natječaja za dekorativnu rasvjetu makete jer bez šarenih lampica se ne može", još su poručili. 

Dobrić Žaja: Očito Bandić malo veće raskršće vidi kao krunu svog dvadesetogodišnjeg upravljanja Zagrebom

Razgovarali smo sa Suzanom Dobrić Žaja, voditeljicom emisije Strah od slobode, inače arhitekticom po struci.

"Mi redovito pratimo javnu nabavu Grada Zagreba i često nailazimo na čudnovate stavke i izdatke, ali maketa rotora je bila jedna od bizarnijih, i što se tiče predmeta nabave, i što se tiče iznosa koji je potrošen. Zbog toga smo to odmah objavili. Ne razumijem zašto se daje ogroman novac za nešto tako nepotrebno kada u gradu ima toliko ozbiljnih infrastrukturnih problema. Ali izgleda da gradonačelnik izgradnju jednog malo većeg raskršća vidi kao krunu svog devetnaestogodišnjeg upravljanja Zagrebom pa status tog kapitalnog ostvarenja dodatno potvrđuje narudžbom makete", rekla je za Index Dobrić Žaja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.