Pogledajte snimke divljanja maturanata: Urlali ustaški pozdrav, uništavali spomenik, bacali dimne bombe...

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL, Index, Video: Radio Korzo, Index

NI ovogodišnja norijada nije mogla proći bez divljanja dijela maturanata.

Ustašovanje pojedinih skupina maturanata koje smo gledali i proteklih godina, nastavilo se i ove.

Najgore je, ispada, bilo u Rijeci, gdje su maturanti Pomorske škole na Korzu najprije bacili dimnu bombu koja je dimom potpuno prekrila poznato riječko šetalište.

U Rijeci urlali "Za dom spremni" i "Ajmo ustaše" i uništili spomenik

Maturanti su u Rijeci nastavili divljati paleći bengalke. Pritom su urlali "Za Dom spremni" i "Ajmo, ajmo ustaše", a sramotno skandiranje popraćeno bakljama snimili su građani. Navodno je riječ o učenicima Pomorske škole Bakar.

Najgori incident u Rijeci vjerojatno je ipak oskvrnjivanje Spomenika oslobođenja na riječkoj Delti. Njega je netko od maturanata išarao natpisom ZDS i ustaškim znakom.

Priopćenjem je na to reagirao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, navevši da najoštrije osuđuje šaranje Spomenika oslobođenja ustaškim i ostalim nacističkim simbolima.

"Vjerujem da će mnogi ovaj čin pokušati opravdati mladenačkom ludošću, neznanjem i prkosom prema autoritetima, možda čak i slučajnošću, no posljednjih je godina u našoj državi previše takvih 'ludosti' i 'neznanja' da bi ih se moglo svrstati u slučajnosti", istaknuo je Obersnel.

Ustašovanje i u Zagrebu, jedan maturant se onesvijestio

Maturanti su ustaške sklonosti demonstrirali i u Zagrebu.

Kako se vidi na kraju Indexove snimke s glavnog zagrebačkog Trga, neki su maturanti uzvikivali "Evo zore, evo dana", a jedan je, paradirajući sa zastavom tzv. Herceg-Bosne, vrijeđao novinare Indexa.

Srednja.hr javlja da je grupa maturanata iz Elektrostrojarske obrtničke škole stigla u majicama s porukama  "Za dΩ" (om – mjerna jedinica za električni otpor) i "Za Ω spremni" te da su po dolasku na Trg također skandirali "Za dom spremni".

Reporteri Srednje javili su i da je jedan maturant, krećući se u koloni ispod podvožnjaka u Miramarskoj, uzvikivao "Ubij tovara".

Jedan se maturant na Trgu bana Jelačića onesvijestio od alkohola. Kako javljaju Indexovi reporteri, to se otkrilo tek kada su svi krenuli prema Bundeku.

U Dubrovniku maturant bježao od policije

U Dubrovniku su maturanti divljali automobilom, javlja duList.

U jednom je trenutku intervenirala policija zbog dojave o neredu, piše Dubrovački dnevnik. Jedan je maturant, pokušavajući pobjeći od policajaca, upao u draču, ali se nije ozlijedio.



Dimne bombe su se palile i u Šibeniku.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.