POGLEDAJTE Na zatvorenoj autocesti sami miču prepreke pa zovu u pomoć kad upadnu u snijeg

Screenshot: HAC ONC

NEVJEROJATNA neodgovornost vozača, nepoštovanje prometne signalizacije i postojećih zabrana na autocestama i tunelima, a na što je Index već upozoravao, u zimskim uvjetima vožnje dobili su novo izdanje. 

Naime, na dionicama autoceste koje su posljednjih mjesec dana bile zatvorene zbog snježnog nevremena ili udara orkanske bure, pojedini vozači odlučili su ignorirati zabranu prometa te na svoju ruku maknuti postavljene barijere i nastaviti put.



Taj opasni trend potvrđuju i snimke sa autoceste Zagreb – Split i zatvorene dionice od tunela Sveti Rok do Posedarja. Umjesto da ispoštuju odredbu po kojoj se sva vozila preusmjeravaju na državnu cestu D1, vozači su na svoju ruku micali postavljene prepreke i nastavljali vožnju zatvorenom dionicom.

"Ne zatvaramo autocestu bezveze"


No, time si nisu 'skratili' put, naprotiv. Na snimkama koje su Indexu ustupili iz HAC ONC-a jasno se vidi kako vozači upadaju u snježni zapuh pa su primorani vozilo otkopavati lopatama. I dok se neki sami uspijevaju iskobeljati iz nevolje u koju su se uvalili, drugi su primorani zvati u pomoć. No, otkopavanje vozila najmanje je zlo koje vozači takvim neodgovornim postupanjem mogu izazvati.

"Vozačima mora biti jasno da ne zatvaramo ceste bezveze", kažu u HAC ONC-u. "Recimo, kad je cesta, kao što je sada bio slučaj, zatvorena zbog udara bure, ne radi se tu samo o opasnosti prevrtanja vozila, iako – jasno – i ona postoji. Naime, nakon takvih udara, a prije nego se cesta ponovo otvori za promet, naši djelatnici još neko vrijeme moraju provesti na terenu i sanirati te dionice. Često udari bure po autocesti nose stabla, nedavno je letio dio tko zna gdje odlomljene metalne ploče", ukazuju na opasnosti iz HAC ONC-a.

U svakom slučaju, vozačima bi bilo mudrije da im vjeruju na riječ da zabrane ne postavljaju napamet ili jer im je dosadno, već iz opravdanih razloga koje nije baš nužno "testirati" na svojoj koži.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.