Pokrenuta istraga protiv čovjeka koji je 12 godina vodio Europsku investicijsku banku

Foto: EPA

Europska investicijska banka (EIB) objavila je da će na zahtjev europskog javnog tužitelja ukinuti imunitet dvojici bivših dužnosnika zbog moguće korupcije, a bivši predsjednik Werner Hoyer potvrdio je da je obuhvaćen istragom.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) izvijestio je jučer o istrazi, rekavši da je banka prihvatila njihov zahtjev da se ukine imunitet dvojici bivših zaposlenika i odobre inspekcije u EIB-ovim uredima zbog sumnji Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) o mogućoj korupciji, zloupotrebi utjecaja i nepravilnosti u korištenju europskog novca.

Tužitelji nisu naveli imena dužnosnika čiji bi imunitet trebao biti ukinut, napominjući da zasad neće objavljivati daljnje pojedinosti kako ne bi ugrozili istragu. Hoyer je preko odvjetnika potvrdio da je pod istragom.

EIB ima bilancu od preko 500 milijardi eura

"Optužbe protiv mene potpuno su apsurdne i neutemeljene", rekao je Hoyer, koji je banku vodio od 2012. do 2023., a prethodno je obnašao dužnost zamjenika njemačkog ministra vanjskih poslova.

Predmet je istrage, po njegovim riječima, isplata novca jednom zaposleniku EIB-a koju je potpisao kao predsjednik, po preporuci nadležnog odjela i glavnog tajnika EIB-a, ističe, naglasivši da u potpunosti surađuje s istražiteljima.

Glasnogovornik EIB-a rekao je da će "u potpunosti surađivati ​​s Uredom europskog javnog tužitelja u tom predmetu, prema potrebi", istaknuvši da ne može komentirati vanjske istrage. EIB ima bilancu od preko 500 milijardi eura i godišnje dodjeljuje oko 80 milijardi eura zajmova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.