Unutarnja kontrola MUP-a istražuje šefa krim policije

Foto: Davor Puklavec/ Pixsell

OSIM zbog predstavke protiv Stipe Žige, pomoćnika načelnika PP Makarska, unutarnja kontrola MUP-a u Splitu je proteklih dana istraživala i navode predstavke protiv načelnika Uprave kriminalističke policije Ante Gudelja. MUP je Indexu potvrdio da su predstavke zaprimljene i da je u tijeku provjera navoda.

Kao što smo već pisali, nekoliko djelatnika policijske postaje Makarska požalilo se na Žigu koji radi raspored poslova temeljne policije. Naveli su kako ih stalno angažira na dnevnoj bazi, da nemaju odmor predviđen Kolektivnim ugovorom i da ne mogu planirati privatni život.

Radi u Zagrebu, a prebivalište u Splitu

Predstavka protiv načelnika Ante Gudelja obuhvaća, pak, duže vremensko razdoblje i odnosi se uglavnom na vrijeme njegovog službovanja u Splitu, prije no što je stupio na novu dužnost u Upravi kriminalističke policije.

Od aktualnijih stvari, predstavka navodi kako Gudelj nije odjavio prebivalište u Splitu te da službenim vozilom za vikend putuje na relaciji Zagreb - Split. Neslužbeno doznajemo da Gudelj ima odobrenje i nalog za korištenje službenog vozila van radnog vremena, a prebivalište je uistinu i dalje u Splitu, premda je posljednjih šest mjeseci radno mjesto u Zagrebu.

U predstavci se spominje i dug za odijela u jednom splitskom boutiqeu, zataškavanje prometne nezgode koju je skrivio kolega, nekakav stan na Mejašima, kao i predavanje na Studiju forenzike za vrijeme radnog vremena te putni troškovi za vrijeme službe u Splitu, koji su već bili predmet provjere zbog ranijih predstavki koje su iskazale sumnju u zlouporabu i izmišljene troškove.

S mjesta zamjenika načelnika Uprave degradiran na šefa aerodromske policije

"Ne znam sadržaj predstavke, ali podržavam da se sve provjeri i utvrdi. Inzistiram i tražim da se svaki navod ispita", kazao nam je Gudelj, koji je, kao što je i uobičajeno, morao proći rigorozne sigurnosne provjere prije stupanja na novu dužnost. Stan na Mejašima potpuno mu je nepoznat,  svoj još nije otplatio, a za predavanja na fakultetu mora imati dozvolu i odobrenje pretpostavljenih pa ih ne može držati za vrijeme radnog vremena, već isključivo u svoje slobodno vrijeme.  

Ante Gudelj u policiji je od 1991. godine, a punu afirmaciju doživio je za vrijeme HDZ-ove vlasti. Na čelu Odjela gospodarskog kriminaliteta bio je od 1998. do 2000. godine te od 2004. do 2005. godine.

Do 2010. godine bio je zamjenik načelnika Policijske uprave, a nakon toga šef Odjela za droge, načelnik aerodromske policije te voditelj Odjela pomorske i aerodromske policije. Čak i u doba SDP-ove vlasti javljao se na natječaje za rukovodeće pozicije premda je bio svjestan da ne uživa potrebnu podršku za prolaz.

 

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.