Pola svijeta ima klitoris. Zašto se liječnici ne bave njime?

Ilustracija: Profimedia

AKO je Gillian u nešto bila sigurna, onda je to da ne želi bušenje rupe u blizini svojih genitalija. Kada je 2018. godine ginekolog preporučio biopsiju vulve (stidnice) kako bi provjerio ima li znakova raka, Gillian je oklijevala. Liječnik je posumnjao da je blijeda mrlja na koži koju je Gillian pronašla pokraj svog klitorisa zapravo lichen sclerosus, stanje kože koje je obično benigno.

Kao medicinskoj sestri, vađenje komadića njezina najosjetljivijeg dijela tijela zvučalo je pomalo ekstremno za Gillian, piše The New York Times. Ali na kraju je ipak pristala. On je bio liječnik; ona je medicinska sestra. Pretpostavljala je da je autoritet za ovaj dio tijela.

"Nikada prije nisam radila u porodništvu i ginekologiji, bila sam prilično neupućena", rekla je Gillian koja je tražila da je se identificira samo imenom kako bi zaštitila svoju privatnost. Tijekom biopsije su joj stavljeni stremeni i spinalna epiduralna da to područje utrne.

Traumatska reakcija

Nakon toga, kako bi zaustavio krvarenje, liječnik je stavio jednu ruku preko druge i snažno pritisnuo njezinu stidnicu (vanjske ženske genitalije), uključujući unutarnje i vanjske stidne usne, otvor za vaginu i klitoris. Čak je i kroz anesteziju osjećala pritisak na stidnu kost. Vrisnula je.

Mjesec dana kasnije, Gillian je bila u krevetu sa svojim dečkom kada je shvatila da više ne može postići orgazam. Mogla se uzbuditi, ali u trenutku kada nije bilo povratka, završilo je ni s čim. "Još uvijek je tako", prisjetila se Gillian. Kad je obavijestila svog ginekologa, on je nagađao da osjeća utrnulost uzrokovanu ožiljcima i da će to nestati s vremenom. Nije nestalo.

Uznemirena, Gillian je počela odlaziti jednom specijalistu za drugim u potrazi za objašnjenjem i nadamo se, rješenjem. Tada je otkrila da nitko ne želi pričati o njezinom klitorisu. Nakon što je čuo za njezinu ozljedu, jedan ju je urolog usporedio sa žrtvom silovanja i rekao da mora imati traumatsku reakciju na biopsiju.

"Gledali su me kao da sam luda"

Prema njezinim medicinskim kartonima, specijalist za žensko zdravlje dijagnosticirao joj je potom perimenopauzu i propisao kremu s testosteronom. Drugi ginekolog preporučio je "O shot" - postupak pomlađivanja vagine. Kad je pokušala usmjeriti razgovor natrag na svoj klitoris, naišla je na osuđujuće poglede.

"Gledali su me kao da sam potpuno luda. Stalno sam ponavljala da nešto nije u redu s mojim klitorisom, a oni su potpuno ignorirali klitoris". Neki urolozi uspoređuju stidnicu s "malim gradom u središtu SAD-a", rekao je dr. Irwin Goldstein, urolog i pionir na polju seksualne medicine.

Liječnici imaju tendenciju proći kroz nju, jedva podižući pogled, na putu do odredišta, vrata maternice i maternice. Tamo se događa prava medicinska akcija: ultrazvuk, Papa testovi, umetanje spirale, porod. Ako je stidnica kao cjelina poput nedovoljnog cijenjenog grada, klitoris je lokalni bar uz cestu - malo poznat, rijetko razmatran, vjerojatno ga je najbolje izbjegavati.

"Gotovo svi ga potpuno ignoriraju. Ne postoji medicinska zajednica koja je preuzela skrbništvo nad istraživanjem, upravljanjem, dijagnozom i stanjima povezanima sa stidnicom", rekla je dr. Rachel Rubin, urologinja i specijalistica za seksualno zdravlje iz Washingtona.

Klitoris se uglavnom sastoji od istog tkiva kao i penis

Upitana što je o klitorisu naučila u medicinskoj školi, dr. Rubin je odgovorila: "Ništa što bi mi ostalo u sjećanju. Ako bi se to i spomenulo, to bi u najboljem slučaju bila usputna primjedba". Tek godinama kasnije, na stipendiji za seksualnu medicinu kod dr. Goldsteina, naučila je kako pregledati stidnicu i vidljivi dio klitorisa, poznat i kao glavić klitorisa.

Naučila je da je puni klitoris duboka struktura, koja se uglavnom sastoji od erektilnog tkiva, koja seže do zdjelice i okružuje vaginu. Danas se dr. Rubin imenovala glavnom "klitorologinjom" Washingtona.

Šala je, naravno, u tome što se malo tko natječe za ovu titulu - zbog srama, nedostatka znanja ili straha od kršenja pristojnosti prema pacijentima: "Liječnici se vole usredotočiti na ono što znamo. Ne volimo pokazivati slabosti, pokazivati da nešto ne znamo".

Ovo gotovo univerzalno izbjegavanje ima posljedice za pacijente. U studiji iz 2018. u časopisu Sexual Medicine, dr. Rubin, dr. Goldstein i njihovi kolege otkrili su da je propust pregleda stidnice i klitorisa naveo liječnike da redovito zanemaruju stanja seksualnog zdravlja.

Rutinski pregledi klitorisa

Među ženama koje su posjećivale kliniku dr. Goldsteina, gotovo 25 posto imalo je priraslice na klitorisu, koje nastaju kada se poklopac klitorisa zalijepi za glavić i može dovesti do iritacije, boli i smanjenog seksualnog užitka.

Autori su zaključili da bi svi zdravstveni radnici za žene trebali rutinski pregledavati klitoris. Ali to je bilo lakše reći nego učiniti, jer većina pružatelja usluga ne zna kako pregledati, niti se osjeća ugodno pregledavajući klitoris. Ovaj previd potencijalno može naškoditi ženama, kao i transmuškarcima.

Postoje dokumentirane ozljede klitorisa u zahvatima poput transvaginalnih operacija, epiziotomije tijekom poroda, pa čak i operacije kukova. Ako se izvodi loše, labioplastika, jedna od najbrže rastućih estetskih operacija u svijetu, također može oštetiti živce, što dovodi do genitalne boli i gubitka seksualnog osjeta.

Mnoge od ovih ozljeda mogle bi se spriječiti, smatra dr. Rubin, kad bi liječnici posvetili više vremena poznavanju klitorisa. U siječnju je to izgovorila u prostoriji punoj uglavnom muških kolega na godišnjoj konvenciji vojnih urologa u Palm Springsu u Kaliforniji, tijekom predavanja o ženskom seksualnom zdravlju. Praktična i nepokolebljiva, proglašena je za najbolju predavačicu na konferenciji.

"Ovo nije magija, samo biologija"

Ova anatomija, naglašava ona, nije magija, nego samo biologija. "Ovo čudno, mitsko područje nije vezano samo za orgazam. Trebali biste znati što je što i odakle stvari dolaze", rekla je u svom uredu u Rockvilleu u američkoj saveznoj državi Marylandu, početkom srpnja, okružena protezama penisa, modelima zdjelice i velikim Hitachijevim štapićem.

Pa zašto ne znamo? Za dr. Rubin, razlog je jednostavan - klitoris je intimno vezan za žensko zadovoljstvo i orgazam. A sve do nedavno, te teme nisu bile visoko na popisu prioriteta medicine, niti su se smatrale prikladnim područjima medicinskog istraživanja.

"Čak i u područjima kao što je urologija, gdje se muški seksualni užitak i orgazam smatraju sastavnim dijelom, seksualno zdravlje žena smatra se histerijom, Pandorinom kutijom, psihosocijalnom, a ne pravom medicinom", rekla je dr. Rubin koja je također edukativna predsjedateljica Međunarodnog društva za proučavanje ženskog seksualnog zdravlja.

"Seksualno zdravlje i kvaliteta života žena nisu nešto na što se fokusiramo". Nasuprot tome, Viagra je jedan od najunosnijih farmaceutskih lijekova u posljednjim desetljećima, koji je Pfizeru donio desetke milijardi dolara otkako je predstavljen 1998. godine.

Ginekologija više usmjerena na plodnost

Ginekologija je sa svoje strane daleko više usmjerena na plodnost i prevenciju bolesti. "Ne činimo dobar posao kada govorimo o seksu iz perspektive utemeljene na užitku", rekla je dr. Frances Grimstad, ginekologinja u Bostonskoj dječjoj bolnici, te dodala:

"Govorimo o tome sa stajališta prevencije. Pokušavamo spriječiti spolno prenosive infekcije. Pokušavamo spriječiti trudnoću, osim ako ne pokušavate zatrudnjeti. Ne govorimo o seksualnom zadovoljstvu".

Dr. Helen O'Connell, prva australska urologinja, prisjetila se da je u njezinoj medicinskoj izobrazbi klitoris jedva spomenut. U izdanju medicinskog udžbenika Last's Anatomy iz 1985. koji je proučavala, presjek ženske zdjelice u potpunosti je izostavio klitoris, a aspekti ženskih spolnih organa opisani su kao "slabo razvijeni" i posljedica "neuspjeha" formiranja muških spolnih organa.

Opisi penisa bili su opširni. Ovo rašireno medicinsko zanemarivanje pomoglo joj je objasniti zašto su njezini kolege urolozi radili na očuvanju živaca u penisu tijekom operacija prostate, ali ne i tijekom operacija zdjelice kod žena.

Sve više žena progovara o ozljedama

Dr. O’Connell krenula je istražiti potpunu anatomiju klitorisa pomoću mikrodisekcije i magnetske rezonancije. Godine 2005. objavila je opsežnu studiju koja je pokazala da je vanjski dio klitorisa - dio koji se može vidjeti i dodirnuti - samo vrh sante leda, ekvivalentan glavi penisa. Cijeli organ protezao se daleko ispod površine, sadržavao je dvije lukovice u obliku suze, dva kraka i trup.

Propuštajući prepoznati ovu anatomiju, upozorila je, kirurzi riskiraju oštećenje osjetljivih živaca odgovornih za zadovoljstvo i orgazam, koji se protežu duž vrha trupa. U postupcima kao što su operacije zdjelice ili operacije uretre, stvari su potencijalno komplicirane, smatra dr. O'Connell: "Uvijek morate misliti na ono što je ispod, što je skriveno od pogleda, a što potencijalno mijenjate".

Žene sve više govore o ozljedama koje su zadobile na tom području tijekom rutinskih zahvata. Jedna od njih je Julie, 44-godišnja voditeljica ureda u Essexu, istočno od Londona, koja je izgubila sposobnost orgazma 2012. nakon minimalno invazivne operacije kuka za liječenje bolova u leđima.

Svoju je priču javno podijelila u The Telegraphu prošle godine, koristeći samo svoje ime kako bi izbjegla diskriminaciju budućih poslodavaca. Tijekom sastanka preko Zooma u siječnju, Julie je opisala kako se probudila iz anestezije uz pekuću bol oko klitorisa.

Oštećenje živaca

Kirurg joj je rekao da su to samo modrice i da će nestati. Nekoliko mjeseci kasnije otkrila je da više ne može doživjeti orgazam. Kad je pokušala, bilo je doslovno kao da je netko izvukao utikač iz utičnice. Sve je umrlo. Trebale su joj dvije godine internetske potrage da bi shvatila kako joj je cilindrični stup postavljen između nogu tijekom operacije vjerojatno zgnječio klitoralne živce.

Poznato je da uporaba uređaja, nazvanog perinealni valjak, uzrokuje oštećenje živaca, ali to nije spomenuto u njezinom obrascu za pristanak na operaciju. Julie je svoju ozljedu usporedila s gubitkom osjeta okusa ili mirisa - užitkom koji se podrazumijeva, ali kada se izgubi, sve se mijenja.

"Prošlo je 10 godina, a ja još uvijek ne mogu vjerovati. I nisam se pomirila s tim". Gillian još uvijek pokušava shvatiti uzrok vlastite ozljede. Je li to bila biopsija? Snažan pritisak koji je njezin ginekolog izvršio nakon toga?

Četiri godine i 12 specijalista kasnije, pomirila se s činjenicom da se možda nikada neće oporaviti od tog osjećaja. "Ovo mi je promijenilo cijeli život. Ovo oštećenje je nešto što nikad ne mogu popraviti".

"Dok sam pohađao medicinski fakultet, nismo učili ništa posebno o klitorisu"

Kad je dr. Blair Peters, 33-godišnji plastični kirurg sa Sveučilišta Oregon Health&Science, prvi put počeo izvoditi faloplastiku za transmuškarce i nebinarne osobe, iznenadio se kada je vidio koliko su veliki živci klitorisa - prosječno oko tri milimetra u promjeru. Usporedbe radi, osjetilni živac kažiprsta širok je oko jedan milimetar.

"Dok sam pohađao medicinski fakultet, nismo učili ništa posebno o klitorisu osim činjenice da on zapravo postoji. Kao rezultat toga, razvio sam tu podsvjesnu predrasudu da klitoris nije super prepoznatljiva struktura. Ali zapravo jest", rekao je dr. Peters.

Dr. Peters je među nekolicinom mladih liječnika koji razumiju društvene mreže i koji, poput dr. Rubin, pomažu proširiti medicinsku kartu ovog područja. Čineći to, osigurava da se više ne događa ono što se dogodilo Julie i Gillian.

Kao dio svojih nastojanja da poboljša seksualni osjet pacijenata na faloplastici, dr. Peters je nedavno povećao klitoralne živce i izbrojao koliko živčanih vlakana sadrže. Broj koji je pronašao - pod embargom dok ne predstavi svoja otkrića na konferenciji - bio je znatno veći od 8000, što je brojka koja se često navodi, a koja je izvučena iz zastarjele studije na kravama.

Studentica medicine otkrila "opasnu zonu"

Godine 2020. Victoria Gordon, studentica medicine na Sveučilištu medicine i bioznanosti u Kansas Cityju, vodila je studiju koja je nastojala definirati "opasnu zonu" oko klitorisa koju bi plastični kirurzi trebali izbjegavati.

Tijekom seciranja leševa, primijetila je da se klitoralni živci ponekad granaju u fine strukture, poput korijena, na načine koji bi mogli biti relevantni kirurzima, ali prethodno nisu opisani u literaturi.

Nadala se da će drugi u području plastične kirurgije pratiti ovo otkriće, koje je objavljeno u stručnom časopisu. "Ja sam samo studentica četvrte godine medicine, mislim da se ne bih trebala baviti ovim projektom, ali nitko drugi neće", rekla je Gordon krajem 2021. godine. Liječnici nisu jedini koji pozivaju medicinu da prepozna potpunu anatomiju klitorisa.

Godine 2018. Gillian je pretraživala internet kako bi shvatila svoju ozljedu kada je naišla na objavu žene iz Dallasa, Jessice Pin, čija je situacija zvučala jezivo poput njezine. Pin, koja sada ima 36 godina, izgubila je veći dio osjeta klitorisa nakon što se podvrgla labioplastici u dobi od 18 godina.

Loš prikaz živaca klitorisa u udžbenicima

Nakon što je pretražila glavne opstetričko-ginekološke udžbenike, Pin je saznala da su živci klitorisa rijetko gdje dobro prikazani, što je ključni propust za koji je vjerovala da dovodi klitoris u opasnost u brojnim zahvatima. "Čini se da je ovaj propust uzrokovan sociokulturnom nelagodom oko klitorisa i sveopćim nedostatkom obzira prema ženskom seksualnom odgovoru", napisala je Pin.

Gillian je bila zaintrigirana: "Ona je bila jedina koja je pričala o ovome na internetu". Poslala joj je poruku na Facebooku. Pin je na kraju započela kampanju na društvenim mrežama kako bi potaknula ažuriranje udžbenika i standarda edukacije u porodništvu i ginekologiji.

Gillian joj je tiho pomogla prikupiti sljedbenike, a zatim joj se pridružila na Instagramu koristeći oznaku @nursevulvaadvocate. Tamo je zatekla na stotine upita iz cijelog svijeta od ljudi koji su izgubili genitalni osjet kao rezultat medicinskih postupaka oko klitorisa.

Gillian je pokušala svima odgovoriti, ali nije mogla ponuditi medicinski savjet koji su mnogi tražili. Nakon šest mjeseci zatvorila je svoj korisnički račun. Danas su njezini napori više lokalni, često se vozi do liječničkih ordinacija kako bi ostavila postere s anatomijom klitorisa.

Sporovi na društvenim mrežama

U svom radu sa starijim pacijenticama, veliku pozornost posvećuje svim genitalnim problemima, od svrbeža stidnice do boli nakon operacije raka. Pin je nastavila svoj rad. Prošlih nekoliko godina lobirala je kod nekoliko izdavača udžbenika i anatomskih atlasa kako bi se ažurirali njihovi dijagrami klitorisa i njegovih živaca.

Njezini napori dospjeli su na naslovnu stranicu Reddita, prikupili više od 160.000 pratitelja na TikToku i donijeli joj gostovanje The Daily Showu s Trevorom Noahom. Godine 2019. zajedno sa svojim ocem, plastičnim kirurgom, objavila je studiju o disekciji klitoralnih živaca. Ipak, njezina taktika nije bez kontroverzi.

Bila je upletena u brojne sporove na društvenim mrežama, optuživana je za uznemiravanje zbog svojih upornih i ponekad neprimjerenih nastojanja da dopre do ginekologa i autora anatomskih priručnika i udžbenika.

Sada, nakon četiri godine aktivizma, želi završiti svoje napore: "Bilo bi nevjerojatno da svi liječnici počnu otkrivati uzroke i počnu govoriti o ovome. Činjenica da je nekolicina medicinskih stručnjaka, uključujući dr. Rubin, počela raditi na tome stvarno je velika stvar".

"Po definiciji, anatomija klitorisa bi mogla i trebala također biti urološka stvar"

Svaku pacijenticu koji uđe u ordinaciju dr. Rubin, bez obzira na dob, vodi se u obilazak vlastite stidnice. Više nema plahte prebačene preko nogu pacijentice tijekom pregleda zdjelice, što je bio običaj za koji dr. Rubin vjeruje da pomaže da ženski "intimni dijelovi" ostanu sramotni i skriveni.

Umjesto toga, dr. Rubin započinje pregled dajući pacijentici ogledalo s dugom drškom da vidi organe koju će biti pregledavani. S posebnim pomagalom dr. Rubin ispituje svaki dio stidnice u potrazi za bolom, pokazujući male usne, velike usne i vaginalni otvor dok njezina pacijentica sve prati.

Zatim provjerava ima li priraslica ili drugih kožnih oboljenja ispod klitorisa. Cijeli pregled obično traje manje od pet minuta. "Idemo vašim tempom, vi ste šefica", rekla je nedavno tijekom pregleda 62-godišnje žene, koja je osjećala bol nakon seksa.

Dr. Rubin i njezini kolege vjeruju da je njihovo područje jedinstveno pozicionirano da zastupa klitoris i ženski užitak. Uostalom, rekla je dr. Barbara Chubak, urologinja na Medicinskom fakultetu Icahn u bolnici Mount Sinai u New Yorku, urolozi se bave falusom - što klitoris tehnički jest, budući da nastaje iz istih embrioloških struktura i sastavljen je od istih erektilnih tkiva kao i penis.

"Druga polja medicine moraju prepoznati ženski seksualni užitak kao bitan"

"Dakle, po definiciji, anatomija klitorisa bi mogla i trebala također biti urološka stvar", dodala je dr. Rubin. Štoviše, urolozima je savršeno ugodno poetizirati o stvarima koje su drugima previše gadljive da bi o njima raspravljali.

"Urologija se svodi na mokrenje i seks. O stvarima o kojima je ljudima neugodno govoriti, žele govoriti urolozi. Medicina klitorisa pripada urolozima", rekao je dr. Chubak. Ipak, bit će potrebno više od strastvenih "liječnika za penis", smatra dr. Rubin, da stidnica dobije pažnju.

Mora postojati usklađen pokret, onaj koji nadilazi tradicionalno zatvorene specijalnosti medicine, da bi se razumjela i mapirala ova anatomija. A da bi se to dogodilo, druga polja moraju prepoznati ženski seksualni užitak kao bitan i vrijedan očuvanja.

"Vjerujem da kasnimo samo nekoliko desetljeća na ženskoj strani. Ali moramo obaviti posao. I moramo imati ljude zainteresirane za obavljanje posla", zaključila je dr. Rubin u članku The New York Timesa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.