Polako nestaje atmosfera na Plutonu

Foto: NASA

PREMA najnovijem istraživanju, kako se Pluton udaljava od Sunca, polako na njemu nestaje plinova koji ga okružuju.

Plutonova rijetka atmosfera sastoji se uglavnom od dušika s ponešto metana i ugljikovog monoksida. S obzirom na to da na tom planetu dolazi do snižavanja temperature, izgleda da to uzrokuje ponovno smrzavanje dušika pri čemu dolazi do gubljenja atmosfere, piše Science Alert.

"Znanstvenici još od 1988. putem tehnike okultacije prate promjene u Plutonovoj atmosferi", rekao je planetarni znanstvenik Eliot Young s instituta Southwest Research Institute (SwRI) u Teksasu.

"Misija New Horizons dobila je odličan uvid u njenu gustoću tijekom leta 2015. koja se do tada udvostručavala svako desetljeće. No, naša zapažanja iz 2018. pokazuju da taj trend prestaje nakon 2015.", dodaje Young.

Planine i oceani?

Plutonova atmosfera nastaje nakon isparavanja leda s površine planeta. Ovome patuljastom planetu potrebno je trenutno oko 248 zemaljskih godina da napravi jedan krug oko Sunca, pri čemu se čak u jednom trenutku približio našoj zvijezdi na 30 astronomskih jedinica (AJ); odnosno na 30 puta udaljenosti između Zemlje i Sunca.

No udaljenost između Plutona i Sunca ipak raste, pri čemu taj planet dobiva sve manje Sunčeve svjetlosti i ima sve niže temperature. Porast gustoće atmosfere primijećen 2015. najvjerojatnije je posljedica toplinske inercije - zaostale topline zarobljene u ledenjacima od dušika.

"To se primjerice događa kada Sunce zagrijava pijesak na plaži. Sunčeva svjetlost je najintenzivnija u podne, ali pijesak nastavlja upijati toplinu tijekom popodneva pa je najtopliji u kasnim poslijepodnevnim satima", rekla je planetarna znanstvenica Leslie Young sa SwRI-ja.

Pluton se možda više ne smatra planetom, ali je ovo nebesko tijelo i dalje vrlo interesantno astronomima. Znanstvenici su tako posljednjih godina ustanovili da na Plutonu postoje planine sa snježnim vrhovima, a ispod njegove površine tekući oceani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.