Policajci iz Sjeverne Irske na internetu podijelili snimke genitalija samoubojice

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

DVOJICA policijskih službenika su pod istragom zbog optužbi da su na internetu podijelili fotografije i video tijela samoubojice, među kojima je bila i snimka njegovih genitalija. Navodno su ga prije snimanja namjestili u određenu pozu.

Službenici iz policijske postaje Sjeverne Irske (PSNI) bili su na mjestu događaja kada je 2017. godine pronađeno tijelo muškarca iz Belfasta. Žrtvina sestra rekla je za BBC da su se na snimkama koje su se pojavile na internetu mogle vidjeti genitalije njezinog brata.

"Nijedna obitelj ne bi trebala trpjeti ovakvu bol i patnju koju su uzrokovale ovakve fotografije", kazala je.

Također navodi da je jedan od policajaca na fotografiji napisao tekst kojim je ismijavao žrtvu, a zatim to podijelio na društvenim mrežama.

Istraga traje više od tri godine

Istraga protiv policijskih službenika PSNI-a traje više od tri godine. U tom je periodu jedan od policajaca suspendiran, ali uz punu plaću.

Otac žrtve je tek 18 mjeseci nakon smrti sina doznao za ove optužbe i rekao je da se i danas zbog toga osjeća fizički loše, piše Daily Mail.

"Ti su policajci bili u kući dok sam ja bio ondje. Tražili su da izađem iz sobe i to sam napravio. I sada me stalno grize savjest zbog toga što sam napustio sobu jer su oni tada vjerojatno napravili to što su napravili", rekao je.

Obiteljski odvjetnik usporedio je ovaj slučaj s onim dvojice policajaca koji su fotografirali ubijene sestre Nicole Smallman i Bibau Henry, a zatim podijelili slike.

Danyal Hussein (19) izbo je nožem Nicole Smallman (27) i Bibau Henry (46) u parku u Wembleyju prošlog lipnja, dok su one slavile rođendan. Policijski službenici Deniz Jaffer i Jamie Lewis bili su zaduženi za zaštitu mjesta ubojstva. No došli su do tijela ubijenih žena, snimili njihove fotografije i zatim ih podijelili prijateljima na WhatsAppu. Obojica su osuđena na dvije godine i devet mjeseci zatvora.

"Temeljito ćemo istražiti je li došlo do kršenja zakona i kodeksa"

U slučaju dvojice sjevernoirskih policajaca ni protiv jednog od njih u posljednjih pet godina nije podignuta optužnica. Međutim, slučaj je poslan na uvid Državnom odvjetništvu.

"Očekujemo najviše standarde profesionalizma i integriteta od svih naših policijskih službenika i osoblja u skladu sa standardima etičkog kodeksa policijske službe Sjeverne Irske", rekao je za BBC Mark Hamilton, zamjenik načelnika policijske službe Sjeverne Irske.

"Temeljito ćemo istražiti je li došlo do kršenja zakona i kodeksa. Budite uvjereni da ćemo detaljno istražiti cijeli slučaj", dodao je.