Policija BiH razbila lanac preporodavača lažnog dizelskog goriva

Screenshot: YouTube/SIPA

POLICIJA i carinici u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak su proveli akciju uhićenja pripadnika organizirane kriminalne skupine koja je preprodavala krivotvoreno dizelsko gorivo, a uz ilegalan uvoz i utaju poreza privedeni se terete i da su prouzročili oštećenja na brojnim vozilima čiji su vlasnici na benzisnkim crpkama kupovali lažno gorivo, potvrdilo je Tužiteljstvo BiH koje vodi istragu.

Kako je navedeno iz državnog tužiteljstva, u akciji pod kodnim nazivom "Kolt" uhićeno je dvanaest osoba s područja Banje Luke, Bosanske Gradiške i Zvornika. Oni su činili organiziranu kriminalnu skupinu koja je iz inozemstva uvozila cisterne tzv. baznog ulja, odnosno naftne prerađevine koja se koristi za izradu motornih ulja i maziva.

Tom su baznom ulju dodavali aditive i potom takvu smjesu prodavali kao gorivo s oznakom euro dizel. Takav proizvod, koji je prodavan na crpkama, nije zadovoljavao nikakve tehničke niti ekološke standarde propisane za gorivo, što je prouzročilo onečišćenje zraka i oštećenja na vozilima koja su ga koristila.

Na bazno ulje, sukladno propisima koji su na snazi u BiH, ne plaća se porez niti trošarina pa su, zlorabeći tu činjenicu, pripadnici organizirane kriminalne skupine po svakoj uvezenoj cisterni takvog proizvoda u BiH kroz preprodaju zaradili najmanje petnaest tisuća eura. Svi uhićeni podvrgnuti su kaznenoj obradi u policiji, a potom će biti predani Tužiteljstvu BiH koje će nakon ispitivanja odlučiti hoće li za njih od Suda BiH zatražiti određivanje pritvora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.