Policija dobiva nove ovlasti: Vaš mobitel i vaš automobil, molim!

HRVATSKI policajci uskoro će moći, bez privole građana i u svrhu sprječavanja kaznenog djela, progona počinitelja ili prevoženja osobe kojoj je ugrožen život, oduzimati automobile i mobitele usred prometa, baš kao u akcijskim filmovima.

Vladi je već dostavljen novi prijedlog Zakona o policiji, u kojem se nalazi i odredba, koja bi policajcima omogućila ranije navedene radnje i koja je bila predložena još 2000. godine ali nije bila prihvaćena. O navedenom Zakonu uskoro će raspravljati i zastupnici u Saboru, a ukoliko se zajedno s njim usvoji i ova odredba, troškove nadoknade za korištenje mobitela ili automobila, snosit će država.

"Policajac i sada u slučajevima krajnje nužde može upotrijebiti tuđe vozilo i mislim da to nije trebalo posebno ugrađivati u zakon. Auto je ipak za većinu hrvatskih građana fetiš i ima kultnu vrijednost. Iako će se to vjerojatno vrlo rijetko koristiti, posebno normiranje koje policiji daje te ovlasti bode oči", kazao je za Jutarnji list prof. Petar Veić, koji je autor dosadašnjeg Zakona o policiji.

Policajcima će biti potrebno neko vrijeme da se upoznaju sa Zakonom, no on u svakom slučaju, prema Veićevim riječima, predstavlja sistemski napredak i policajcima olakšava dostupnost propisima temeljem kojih oni djeluju. Trebala bi uslijediti i nova reorganizacija policijskog sustava, u kojem bi za područje Hrvatske bilo dovoljno pet do osam policijskih uprava, prema mišljenju ravnateljstva policije.

K.S.
Foto: Index (Arhiva)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.