Policija najavljuje veliku akciju. Posebno će kontrolirati dvije stvari

Ilustracija: Igor Kralj/PIXSELL

U manje od tjedan dana u dvije prometne nesreće su zbog toga smrtno stradale četiri osobe prilikom naleta na pješake na autocesti. Policija je sada najavila akciju.

Drago Bukovčak iz Policijske uprave zagrebačke kaže kako su prometne nesreće s pješacima na autocesti zabrinjavajući trend. “Koristim ovu priliku kako bih istaknuo da pješacima nikako nije mjesto na autocesti, pogotovo jer je to opasno za njih, a i zakonom je zabranjeno”, kazao je u Dnevniku Nove TV.

Kazne za kretanje pješaka po autocesti su 60 eura. Bukovčak navodi da je u ovoj situaciji najvažnije djelovati preventivno. Pješaci se ne smiju kretati autocestom i moraju voditi računa o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, navodi Bukovčak.

Najavljena akcija kontrole vozača

Najavljuje veliku akciju kontrole sudionika u prometu. “Kontrolirat ćemo nepropisnu brzinu koja je najčešći uzrok prometnih nesreća, kontrolirat ćemo koriste li vozači odmore i radna vremena te eventualne manipulacije tahografa, sve to u cilju kako bi spriječili nastajanje prometnih nesreća”, istaknuo je.

Vozači se znaju zaustaviti na autocesti i ako su u kvaru. Bukovčak onima koji kreću na put savjetuje da provjere stanje svojih vozila, naoružaju se vodom i strpljenjem za duga putovanja.

“Ukoliko i ostanu u iznenadnim situacijama na autocesti, zakon propisuje obvezu da sklone svoje vozilo na traku za zaustavljanje vozila u nuždi, da poduzmu sve mjere kako bi što žurnije otklonili to vozilo s kolnika, a u slučaju čekanja pomoći i izlaska iz vozila obavezno moraju biti iza zaštitne ograde”, zaključuje Bukovčak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.