Pritvoren kapetan jahte koja je naletjela na brod kod Murtera. Ovo su detalji nesreće

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Policija je izvijestila da je uhićen kapetan (51) motorne jahte koja je izazvala nesreću u moru kod Murtera u kojoj je poginuo 61-godišnji brodski kuhar. U nesreći je ozlijeđeno više osoba.

Pomorska nesreća dogodila se u ponedjeljak oko 19:35 kada je jahta naletjela na ribarsku brodicu. Jahta je nakon nesreće potonula. Policija je objavila detalje.

Policija: Kapetan je teško prekršio propise o sigurnosti pomorskog prometa

"Do pomorske nezgode je došlo na način da je osumnjičeni 51-godišnjak, upravljajući motornom jahtom u svojstvu kapetana, teško prekršio propise o sigurnosti pomorskog prometa tako što je zanemario važnost savjesnog izviđanja i promatranja radi potpune procjene situacije, a isto tako je zanemario i važnost kretanja sigurnom brzinom u plovidbi.

Zbog navedene nesmotrenosti, velikom je brzinom, neprimjerenom gustoći i broju plovila na moru, naletio na bočnu stranu ribarskog plovila i uzrokovao veliku materijalnu štetu dok je od siline udara oštećena kabina ribarskog plovila u predjelu kuhinje u kojoj je od posljedica naleta motorne jahte na mjestu smrtno stradao 61-godišnji član posade.

Osumnjičeni vozač motorne jahte je, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Ugrožavanje posebnih vrsta prometa iz čl. 225. st. 4. Kaznenog zakona predan pritvorskom nadzorniku PU šibensko-kninske dok je kaznena prijava dostavljena Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku", priopćila je PU šibensko-kninska.

Zapovjednik brodice na koju je naletjela jahta: Vikao sam da će nas ubiti

Zapovjednik ribarskog broda Tomislav Jakovljev je dan nakon nesreće za HRT ispričao kako je izgledao sudar.

"Bio je to djelić sekunde. Uočio sam brod s desne strane deset sekundi prije. Išao je velikom brzinom, 25 do 30 nautičkih milja. Vikao sam samo: 'Ljudi, ubit će nas!'" rekao je Jakovljev.

Četveročlana obitelj iz Hrvatske, koja je bila na jahti, prebačena je u drugo ribarsko plovilo, piše HRT.

Jahta potonula na dno

Sudar jahte i ribarice dogodio se dvije nautičke milje jugozapadno od otoka Murvenjak. Jahta, prema procjenama svjedoka duga 15-ak metara, popela se na ribarski brod, nakon čega je pri povlačenju potonula.

Ribarski brod Mašun nekim čudom je ostao plutati te ga je brod Šibenik, Lučke kapetanije Šibenik, oteglio do prve luke na otoku Murteru (Podvrške), gdje je obavljen očevid. Kako je objavio Morski, jahta je potonula na 85 metara dubine, a primijećeno je manje zagađenje mora oko mjesta havarije.

"Prema iskazima sudionika, došlo je do sudara između jahte hrvatske zastave i ribarice hrvatske zastave, a u sudaru je smrtno stradala jedna osoba. Trenutno je još uvijek u tijeku ispitivanje i razgovor sa svim sudionicima, tako da ćemo znati detaljnije nakon što bude gotova istraga", rekao je sinoć lučki kapetan Ivan Paušić za Hinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.