Policija objavila detalje smrti čovjeka u Rijeci

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

SINOĆ je Rijeku oko 19 sati zadesilo olujno nevrijeme te je uslijed velike količine kiše došlo do poplava i bujica vode koje su blokirale promet i poplavile više objekata.

Detalji smrti čovjeka koji je stradao pod autom u bujici

Prilikom reguliranja prometa u središtu Rijeke, oko 21:10, između Ulice Franje Račkog i područja Školjića, policijski službenici su u bujici vode uočili tijelo osobe što se nalazilo ispod zaustavljenog osobnog vozila, koje se zbog siline vode nije moglo kretati.

Pronađena muška osoba nije davala znakove života te je po pregledu liječnika Hitne medicinske pomoći nakon proglašenja smrti tijelo osobe prevezeno u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Rijeci, gdje će se utvrditi identitet i točan uzrok smrti, objavili su iz Policijske uprave Primorsko-goranske.

Dodaju kako i dalje utvrđuju sve okolnosti ovog događaja.

 

O smrti čovjeka se oglasio i riječki gradonačelnik

O smrti čovjeka u poplavi u Rijeci oglasio se i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović. 

"Nažalost, izgubljen je sinoć jedan život. Sućut obitelji tragično poginulog u jučerašnjem nevremenu… Što se trenutne situacije tiče, stanje je normalizirano, voda se povukla, promet se odvija bez većih smetnji", rekao je Filipović, prenosi Fiuman

Osvrnuo se na burnu večer i noć.

"Teška noć je iza nas. Želim zahvaliti službama koje su zaista odradile lavovski posao. Bio sam sinoć s vatrogascima, njihova brza reakcija bila je ključna, tu su i djelatnici VIK-a, kao i brojni građani koji su priskočili u pomoć… Što se štete tiče, moći ću biti precizniji nakon sastanka koji je u tijeku. Mogu samo reći da štete ima i već se radi na sanaciji. Još jednom veliko hvala svima koji su večer i noć proveli na terenu. Pala je ogromna količina kiše u kratko vrijeme, riječ je o izvanrednoj situaciji kakva se ne pamti", poručio je Marko Filipović.

Poplavile zgrade policije, Rektorata, gimnazije, škole. Poplave i u trgovinama, kafićima, stanovima...

Inače, sinoćnje obilno kišno nevrijeme poplavilo je niz objekata u središtu Rijeke, između kojih i šalter-salu upravnih poslova u sjedištu Policijske uprave primorsko-goranske. Poplavljene su i prostorije Rektorata Sveučilišta u Rijeci, zatim Prve riječke gimnazije, Građevinske tehničke škole, riječke Dječje kuće, nekoliko trgovina, ugostiteljskih objekata, ali i stanova na području Potoka te drugih ulica u središtu Rijeke.

Osim u Rijeci, neki poslovni objekti, poput ljekarne i ugostiteljskih objekata, poplavom su oštećeni i u Opatiji te u Lovranu, kao i u drugim dijelovima Riječkog prstena i PGŽ-a, a i zatvorene su mnoge županijske i lokalne prometnice.

Na terenu su, osim policijskih službenika, bile raspoložive sve snage ostalih žurnih službi, odnosno vatrogasci, djelatnici civilne zaštite i Hitne medicinske pomoći, kao i drugi kojima je nadležnost postupanje u ovakvim situacijama.

U nekim školama danas nema nastave

Župan Zlatko Komadina jutros je održao sastanak s gradonačelnikom Rijeke Filipovićem i žurnim službama Grada, a potom će sa suradnicima obići županijske ustanove u centru Rijeke. Zamjenik župana Petar Mamula u obilasku je poplavljenih područja u Gorskom kotaru.

Primorsko-goranska županije izvijestila je da se u svim srednjim školama na području županije nastava odvija regularno.

U Građevinskoj školi i Gimnaziji Andrije Mohorovičića u Rijeci voda je prodrla u podrume i curila s oštećenog krova.

U zgradi Osnovne škole Čavle voda je prodrla u prizemlje, a učenici prvog razreda neće danas imati nastavu, ali imaju osiguran boravak.

U školi u Brodu na Kupi danas nema nastave jer su poplavljene prilazne ceste.

Sinoć palo više kiše nego inače u cijelom rujnu, vatrogasci imali hrpu intervencija

Hrvatska vatrogasna zajednica izvijestila je da je u bujičnom nevremenu u Rijeci u srijedu navečer smrtno stradala muška osoba, a vatrogasci su intervenirali stotinjak puta u izvlačenju vozila, spašavanju osoba, uklanjanju prepreka i crpljenju vode.

Tijekom dva sata u srijedu navečer na Rijeku je palo 140 litara kiše, što je prosječna mjesečna količina oborina za rujan, izvijestili su vatrogasci. Voda se povukla s riječkih ulica, pa je pokrenuto crpljenje vode iz poplavljenih prostora. 

Po podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Rijeci je do osam sati u četvrtak ujutro u protekla 24 sata palo 287.5 litara kiše.

Veliki problem su predstavljali šahtovi koji nisu mogli upiti oborinsku vodu, prvenstveno zbog otpalog lišća, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac.

Najteže je stanje na području Rijeke i općine Čavle, gdje je voda ušla u objekte.

Evakuirali djecu iz poplavljene igraonice

Vatrogasci su iz poplavljene riječke igraonice evakuirali djecu jer je voda počela naglo prodirati. Također, urušio se krov zgrade Rektorata te je poplavljena unutrašnjost, a tako je i u zgradi osnovne škole u Čavlima. 

Vatrogasne ekipe su na terenu i rade po prioritetima te se tijekom dana nastavlja s vatrogasnim intervencijama po dojavama građana, kaže Šćulac. 

Zapovjednik riječke Javne vatrogasne postrojbe Hinko Mance rekao je da se Rijeka u večernjim satima pretvorila u jezero, osobito njezini niži dijelovi, a na prometnicama je bilo i po pola metra vode.

"Najviše je intervencija zabilježeno na cestama, gdje su vozila ostala u vodi, pa smo morali izvlačiti vozila i ljude. I sada su u tijeku intervencije ispumpavanja objekata, a sve raspoložive vatrogasne snage ostaju do daljnjeg na terenu", izvijestio je Mance. 

U vatrogasnim intervencijama sudjelovali su Javna vatrogasna postrojba Rijeka i DVD-ovi s riječkog područja: Sušak Rijeka, Drenova, Čavle i Jelenje. 

Više tehničkih intervencija vatrogasaca zbog nevremena bilo je i na području Istre, gdje su uklanjali stabla i granje i ispumpavali vodu.