Policija upala u kuću i ured vinara bliskog HDZ-u

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

U UTORAK u jutarnjim satima na području Požege izvršen je pretres obiteljske kuće direktora i vlasnika Presoflex gradnje d.o.o. Ine Galića te prostorije kojima se navedena tvrtka služi, objavio je 034portal.

Istog dana je, kako javlja ovaj portal, obavljen pretres na više lokacija u Zagrebu, i to u prostorijama kojima se služi poduzetnik i vlasnik Vinarije Galić, Josip Galić, inače otac Ine Galića. Na meti istražitelja našao se još i direktor Vinarije Galić Andrej Markulin, a čiju su obiteljsku kuću koja se nalazi u Požegi također pretresli u jutarnjim satima.

Josip Galić kutjevački je poduzetnik blizak HDZ-u te jedan od glavnih protagonista koji su se našli pod istragom Europskog ureda za borbu protiv prevara (OLAF) i Ureda europskog javnog tužitelja.

Velika istraga OLAF-a

Nalog za pretrese izdao je Županijski sud u Slavonskom Brodu. OLAF je svojedobno u svom nadzoru ustvrdio kako je, prema njihovu zaključku, pri izgradnji Galićeve vinarije došlo do malverzacije i zloupotrebe u odabiru izvođača, odnosno podizvođača radova.

OLAF inače istražuje prevare povezane s proračunom EU, korupciju i ozbiljne prekršaje unutar europskih institucija te za Europsku komisiju izrađuje politiku borbe protiv prevara. U konkretnom slučaju, jedan od podizvođača građevinskih radova na vinskom podrumu bila je tvrtka Presoflex gradnja d.o.o. u vlasništvu Ine Galića, sina Josipa Galića. 

Tako su iz OLAF-a izdali odluku o poništenju odluke o odobrenju projekta i odluku o povratu sredstava isplaćene potpore u iznosu od 10.047.442,29 kuna, piše 034portal. Nakon toga je konkretnom istragom Europskog tužiteljstva (EPPO) obuhvaćen još jedan slučaj vezan uz vinsku omotnicu, i to protiv bivšeg HDZ-ovog ministra Tomislava Tolušića.

Galić: Nismo prekršili pravila

Iz Vinarije Galić uvjeravali su da nisu prekršili pravila za dodjelu EU novca.

"Projekt Izgradnja podruma za proizvodnju vina s popratnim sadržajima, tvrtka Galić d.o.o. u cijelosti je realizirala sukladno propisanim uvjetima Natječaja i kriterijima Pravilnika. Glavni izvođači s kojima su ugovoreni radovi na izgradnji vinarije odabrani su temeljem tržišno najpovoljnije ponude. Glavni izvođači su samostalno, u okviru svojih ugovornih i zakonskih ovlaštenja, povjerili podizvođačima obavljanje određenih poslova pri izgradnji građevine", rekli su.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.