Političari uz LGBT aktiviste na beogradskoj Povorci ponosa

Foto: parada.rs

SRPSKI političari pridružili su se grupi od nekoliko stotina boraca za LGBT prava u Povorci ponosa koja je jučer prošla beogradskim ulicama.

Najveća politička zvijezda Povorke bila je ministrica državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnardić, prva otvoreno gay ministrica u Srbiji. Uz nju su u prosvjedu sudjelovali i beogradski gradonačelnik Siniša Mali, te vođe dviju najvećih liberalnih stranaka u toj zemlji, Čedomir Jovanović iz LDP-a i Bojan Pajtić iz DS-a.  

Srpskim dužnosnicima pridružili su se i mnogi strani diplomati. Najzapaženiji su bili Michael Davenport, šef misije EU-a u Srbiji i njemački veleposlanik u Beogradu Axel Dittman.  

Beogradski Pride je ove godine prošao bez nasilnih incidenata, čemu je pripomogla činjenica da je pet tisuća policajaca zatvorilo centar grada. U akciji su sudjelovala oklopna vozila i helikopteri.  

U Povorci su sudjelovali i aktivisti s Kosova, a tijekom prolaska gradom održana je minuta šutnje kojom je izražena podrška LGBT zajednici u Turskoj, gdje je Pride ove godine zabranjen.

Jučerašnji Pride bio je treći zaredom održan u Beogradu koji je prošao bez pokušaja napada na sudionike. U prošlosti su nasilni prosvjedi bili česti, a vlasti su nekoliko puta zabranile manifestaciju tvrdeći da ne mogu jamčiti sigurnost sudionicima Povorke ponosa. Usprkos tome, neke LGBT organizacije izrazile su razočaranje malim odazivom na ovogodišnji Pride, tvrdeći da je za to kriva loša organizacija i neambicioznost organizatora.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.