Poljska pristaje na proturaketni štit

NAKON sastanka s potpredsjednikom SAD-a Joeom Bidenom, poljski premijer Donald Tusk je izjavi da je Poljska spremna za izgradnju proturaketnog štita u Poljskoj. Poljska i Češka i dalje se zalažu za ukidanje odluke američkoga predsjednika SAD-a Baracka Obame koja potječe iz vremena vladavine G. Busha da se na teritoriju izgradi proturaketni štit koji bi štitio od napada iz Irana.

Rusija se oštro suprotstavila američkim planovima, tvrdeći da će štit ugroziti njihov nuklearni arsenal.

Prema novome Obaminom planu, prvo bi se gradio presretač na moru, a nakon toga sustav na moru. Prema dogovoru, u Poljskoj bi bio smješten SM-3 presretač koji hvata dalekometne i projektile i one srednjega dometa, prenosi Reuters.

"Poljska smatra da je takozvani koncept SM-3, restrukturirani antiraketni sustav, jako zanimljiv i potreban", rekao je Tusk novinarima na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Bidenom. "Spremni smo sudjelovati u njemu onoliko koliko je potrebno." Biden je rekao da pozdravlja potvrdu poljskog premijera da je "Poljska spremna postaviti buduće elemente predložene raketne obrane" i dodao: "Poljska je jedan od naših najbližih saveznika i ključni partner u borbi s globalnim izazovima." 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.