Poljska ratificirala Lisabonski sporazum: "Hrvatska će uskoro ući u EU"

POLJSKI predsjednik Lech Kaczynski potpisao je danas Lisabonski sporazum, koji sada mora ratificirati još samo Češka. "Ovo je vrlo važan dan u poljskoj povijesti", komentirao je Kaczynski nakon što je njegova zemlja prihvatila sporazum koji bi trebao omogućiti Hrvatskoj da uđe u Europsku uniju s obzirom da su čelni europski političari ranije najavljivali da se EU neće dodatno proširivati dok sve članice ne ratificiraju sporazum.

"Ovaj sporazum unijet će kvalitetne promjene u funkcioniranje Europske unije", rekao je poljski premijer, te istaknuo da Poljska, bez obzira na sve, ostaje suverena država. Podsjećamo, engleski list Telegraph prije nekoliko dana objavio je da je Lisabonski sporazum zapravo samo korak prema stvaranju jedinstvene europske države - Supereurope.

Kaczynski se osvrnuo i na Hrvatsku, za koju je rekao kako će uskoro ući u Europsku uniju. "No, Hrvatska ne bi trebala biti zadnja zemlja koja će ući u EU. Ne žele samo zemlje Balkana ući u Uniju, tu su i Ukrajina i Gruzija, a siguran sam da će u budućnosti biti još zemalja koje će se željeti pridružiti. Europa ne smije reći 'ne' njihovim nadanjima", kaže poljski premijer i dodaje kako Lisabonski sporazum nije ranije potpisao zato što je čekao rezultate irskog referenduma.

Europski državnici su pozdravili ratifikaciju Lisabonskog sporazuma u Poljskoj, a Njemačka je apelirala na Češku da što prije napravi istu stvar. Češki premijer Jan Fischer pozdravio je ratifikaciju sporazuma u Poljskoj i najavio da će on uskoro biti potpisan i u Pragu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.